Wat is RLS?
Het Restless Legs Syndroom is een neurologische slaap -en bewegingsstoornis. Een aandoening die zeer ingrijpend is voor zowel de patiënt als zijn of haar naasten. RLS kan zelfs invaliderende vormen aannemen en verdient dus serieus aandacht. Helaas heeft RLS ook voor de medische wereld nog de nodige geheimen. De aandoening is niet te voorkomen of te genezen, de symptomen zijn wel te bestrijden.
RLS is een neurologische ziekte waarvoor geen aanwijsbare oorzaak bekend is. In veel gevallen gaat RLS niet meer over en verergert zelfs in de loop der jaren. We spreken dan van een chronisch–progressieve aandoening. Zeker 7-10% van de (westerse) wereld bevolking heeft er last van en 2,7% zo erg dat behandeling nodig is om normaal te kunnen leven.
Symptomen RLS
De meest voorkomende symptomen zijn:
- onrustig, onaangenaam (prikkelend, branderig, tintelend, pijnlijk) gevoel in je benen, armen en/of romp
- onweerstaanbare bewegingsdrang
- prikkels en oncontroleerbare schokken die je dwingen te bewegen
- begint in rust, bewegen helpt maar tijdelijk
- vooral ’s avonds en ’s nachts
Frequentie
In het begin treden de symptomen af en toe op. Langzamerhand kan de frequentie oplopen tot soms 24/7.
Maatregelen
Na verloop van tijd wordt het lichaam zodanig vermoeid door het optredende tekort aan slaap, of slaap van een goede kwaliteit, dat maatregelen noodzakelijk zijn. Lees verder over de maatregelen tegen RLS >
Van alle leeftijden
Hoewel de diagnose RLS vaak pas bij mensen van middelbare leeftijd wordt gesteld, kunnen veel patiënten, vooral diegenen met primaire RLS, zich herinneren dat ze er al op jonge leeftijd last van hadden. Vaak werden de symptomen dan verward met groeipijnen of de kinderen werden hyperactief genoemd omdat ze moeilijk stil konden zitten. Door onbekendheid met RLS werd de juiste diagnose dan niet gesteld.
Is RLS erfelijk?
RLS komt vaak binnen bepaalde families voor. Men veronderstelt dat het voor zeker de helft van alle RLS-patiënten om een erfelijke vorm gaat. Het onderzoek naar deze “primair” genoemde RLS richt zich dan ook op kenmerken van de bloedverwantschap.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen primaire en secundaire RLS, omdat alleen de primaire vorm van RLS als genetisch (erfelijk) wordt beschouwd.
Lees meer over RLS en erfelijkheid >
Erfelijkheidsonderzoek heeft inmiddels wel 60 genen geïdentificeerd waar een link met RLS bestaat. Op grond van de kennis die hieruit voorkomt wordt geprobeerd om een solide basis te vinden voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Er zijn nog heel veel onbeantwoorde vragen, maar toch geeft het erfelijkheidsonderzoek enige hoop voor de toekomst.
Secundaire RLS
Als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is voor RLS, spreken we van “primaire” RLS. Secundaire RLS is het gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals bloedarmoede (ijzertekort), nierproblemen of bij plotselinge RLS-klachten gedurende de zwangerschap.
Geen oorzaak RLS bekend
Algemeen wordt verondersteld dat RLS een ziekte is van het centraal zenuwstelsel, maar er is (nog) geen eenduidig bewijs of wetenschappelijk aangetoonde oorzaak voor het ontstaan van RLS.
Lees meer over de oorzaak van RLS >
Soms wel een aanwijsbare oorzaak
In sommige gevallen is er wel sprake van een aanwijsbare oorzaak, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen. De klachten willen dan wel eens (aanzienlijk) minder worden als de medicatie wordt gewijzigd. In andere gevallen kunnen aanpassingen in de leefstijl en zo nodig medicatie helpen.
Alle folders over RLS
Bekijk al onze folders over RLS. Bijvoorbeeld over RLS bij kinderen, RLS tijdens de zwangerschap en RLS bij ouderen in een verzorgsituatie.