Patiënteninfo

Op de onderliggende pagina’s informeren wij u over de aard van de aandoening, diagnosecriteria, behandelmogelijkheden en vraag en antwoord.

Het Restless Legs Syndrome is een neurologische aandoening die invaliderende vormen kan aannemen en dus serieus aandacht verdient.

Helaas is ook anno 2021 nog niet bij iedereen bekend wat de ziekte inhoudt en wat je er aan kunt doen. Op deze site hebben wij informatie verzameld voor u, uw behandelaars en uw naasten.

Eetgewoonten

  1. Eet zo gezond en regelmatig mogelijk
  2. Cafeïne verergert uw symptomen later op de dag, het beste is om alle cafeïnehoudende dranken te mijden: koffie, thee, softdrinks.
  3. Alcohol verergert bij bijna alle RLS patiënten de klachten. Ook niet-roken is aan te bevelen.

Beweging/Sport

  1. Niet uitputtend
  2. Niet later op de avond
  3. Eventueel voor het slapen gaan een korte wandeling of een paar lichte oefeningen
}

Slaaphygiëne

  1. Slaap in een koele, rustige en aangename slaapkamer
  2. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed, sta iedere dag op dezelfde tijd op
  3. Zorg zo mogelijk voor een voldoende aantal uren slaap om zich ’s morgens uitgerust te voelen (bij onwillekeurige bewegingen van uw ledematen in uw slaap, wordt uw slaap verstoord zonder dat u wakker wordt, voldoende uren slaap is dan geen garantie voor een uitgerust gevoel).

Nog wat suggesties

Veel mensen vinden baat bij: wandelen, strekoefeningen, hete of koude baden, massage, hete of koude windsels om de benen, acupressuur, yoga, meditatie, het roken van een cannabissigaret, seks. Maathouden blijft belangrijk, want alle excessieve activiteiten verergeren de klachten.
Uit een enquête onder de leden is gebleken, dat negatieve emoties als gevolg van stress, angst, woede en zorgen, de symptomen van RLS kunnen versterken.
Ook helpt het om de geest bezig te houden als men langere tijd moet zitten d.m.v. bijvoorbeeld spelletjes, discussies, enzovoorts.