Heb ik RLS?

De RLS-patiënt in dit filmpje noemt een aantal symptomen die vaak optreden:

  • tintelend gevoel in de benen, soms branderig
  • vooral bij het naar bed gaan; wordt na een half uur erger
  • moet bewegen, uit bed gaan, over koude tegels lopen
  • gevoel komt snel weer terug; vaak schokken tijdens de slaap
  • ’s ochtends moe wakker: ‘hoe kom ik deze dag door?’
  • ’s avonds op de bank keert vervelende gevoel snel terug

Komen ze u bekend voor? Er bestaat geen laboratoriumtest om RLS vast te stellen. Ga daarom voor uzelf na of en in welke mate u denkt RLS te hebben.

Criteria voor het stellen van de diagnose RLS

Deze criteria zijn de officiële en wereldwijd geaccepteerde criteria voor het stellen van de diagnose RLS zoals vastgesteld door de International RLS Study Group:

  1. Onweerstaanbare drang om te bewegen. Buitengewoon irritant kruipend, trekkend, jeukend of zelfs pijnlijk gevoel meestal in de benen en/of armen, maar in principe kan dit overal in het lichaam optreden.
  2. De drang om te bewegen en de akelige gevoelens ontstaan in situaties van rust.
  3. En de akelige gevoelens worden verlicht door te bewegen, zo lang de beweging duurt.
  4. De klachten zijn ’s avonds/’s nachts het meest aanwezig en vaak het ergst maar kunnen zich ook uitbreiden naar overdag.
  5. Het optreden van de bovengenoemde kenmerken wordt niet veroorzaakt door een andere conditie, zoals: stuwing van de bloedstroom, oedeem/vochtophoping in de benen, artritis/gewrichtsontsteking, kramp in de benen, ongemak tijdens het zitten of willekeurig trappelen met de voeten

Hoe ernstig is uw RLS?

Vul deze vragenlijst in en bespreek deze met uw (huis)arts.

Overleg met uw arts over RLS

Uw arts komt tot een diagnose aan de hand van uw typische klachten. Als het goed is, zal uw arts beginnen met vragen naar eventuele andere aandoeningen, omdat die de oorzaak kunnen zijn van de secundaire RLS (bijvoorbeeld nierfalen). Laboratoriumtests en lichamelijk onderzoek kunnen op deze punten uitsluitsel geven. Als de onderliggende oorzaken van tijdelijke aard zijn of weg te nemen zijn, zullen mogelijk ook de RLS symptomen verminderen.

Als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is voor RLS, spreken we van primaire RLS.

 

PLMD

RLS komt vaak voor in combinatie met PLMD: Periodic Limb Movement Disorder. Dat zijn onwillekeurige periodieke bewegingen van de ledematen. PLMD is door observatie met meetapparatuur vast te stellen.  Dat kan thuis of in het ziekenhuis zijn. PLMD verstoort de slaap zonder dat u er noodzakelijk wakker van wordt. Door te oppervlakkige slaap of te weinig slaap kunt u overdag moe worden en mogelijk moeite krijgen met uw concentratie.

Lees meer over PLMD en andere periodieke been bewegingen >

Lees meer over RLS

Meer informatie over RLS, de symptomen en de behandelingsmogelijkheden vindt u in onze patiëntenfolder.