Heb ik RLS?

Als op de vijf hierna genoemde criteria het antwoord  ‘ja’ is, is de diagnose vrijwel zeker RLS.

Internationale criteria voor het stellen van de diagnose RLS (afkomstig uit de studie van de International RLS Study Group):

  1. Onweerstaanbare drang om te bewegen. Buitengewoon irritant kruipend, trekkend, jeukend gevoel meestal in de benen of armen en/of voeten, maar in principe kan dit in alle spieren optreden.
  2. De drang om te bewegen en de akelige gevoelens ontstaan in situaties van rust.
  3. De drang om te bewegen en de akelige gevoelens worden verlicht door te bewegen, zo lang de beweging duurt.
  4. De klachten zijn ’s avonds/’s nachts het meest aanwezig maar kunnen zich ook uitbreiden naar overdag.
  5. Het optreden van de bovengenoemde kenmerken wordt niet veroorzaakt door een andere medische of gedragsmatige conditie (bijvoorbeeld: stuwing van de bloedstroom, oedeem/vochtophoping in de benen, artritis/gewrichtsontsteking, kramp in de benen, ongemak tijdens het zitten, trappelen met de voeten)

Er bestaat geen laboratoriumtest om RLS vast te stellen. De arts komt tot zijn diagnose aan de hand van de typische klachten van de patiënt.

Hij/zij zal beginnen met vragen naar eventuele andere aandoeningen, omdat die de oorzaak kunnen zijn van de secundaire vorm van RLS. Laboratoriumtests en lichamelijk onderzoek kunnen op deze punten uitsluitsel geven. Als de onderliggende oorzaken kunnen worden weggenomen of van tijdelijke aard zijn, zullen mogelijk ook de RLS symptomen aanzienlijk minder worden.

Bij PLMD wordt desgewenst de diagnose gesteld door observatie met meetapparatuur. Veelal wordt bij ernstige gevallen een z.g. slaaponderzoek gedaan, waarbij de hersenactiviteit tijdens de slaap wordt gemeten en aldus de mogelijke oorzaak en ernst van uw slaapstoornis vastgesteld. De registratie kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden.

In onze patiëntenfolder vindt u uitgebreide informatie over ziektebeeld en behandelingsmogelijkheden.