Behandeling van RLS
Primaire RLS is helaas (nog) niet te voorkomen of te genezen. En ook leidt bij secundaire RLS de oorzaak wegnemen niet altijd tot het totaal verdwijnen van de klachten. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. We hebben deze verdeeld in een aantal mogelijkheden:
- Leefstijl en oefeningen
- Eet-, drink- en rookgewoonten
- Slaaphygiëne
- Medicijnen
Leefstijl en oefeningen voor RLS
Veel mensen hebben baat bij:
- wandelen
- strekoefeningen
- hete of koude baden
- massage
- hete of koude windsels om de benen
- acupressuur
- yoga, meditatie
- seks
- de geest bezighouden met spelletjes of discussies als men langere tijd moet zitten
Maathouden
Maathouden blijft belangrijk, alle excessieve activiteiten verergeren de klachten. Dus niet uitputtend, niet later op de avond. Wel goed is voor het slapen gaan een korte wandeling of een paar lichte oefeningen.
Vermijden
Negatieve emoties als gevolg van stress, angst, woede en zorgen kunnen de symptomen van RLS versterken.
Eet/drink/rookgewoonten bij RLS
- Eet zo gezond en regelmatig mogelijk
- Cafeïne verergert uw symptomen later op de dag. Het beste is alle cafeïnehoudende dranken te mijden: koffie, thee, softdrinks
- Alcohol verergert bij bijna alle RLS-patiënten de klachten
- Ook niet-roken is aan te bevelen
Slaaphygiëne voor RLS
- Slaap in een koele, rustige en aangename slaapkamer
- Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed, sta iedere dag op dezelfde tijd op
- Zorg zo mogelijk voor een voldoende* aantal uren slaap om ’s morgens uitgerust wakker te worden
Lees ook onze folder Slaaphygiëne > [link]
* Onwillekeurige bewegingen van ledematen in uw slaap, verstoren uw slaap soms zonder dat u wakker wordt. Voldoende uren slaap is dan geen garantie voor een uitgerust gevoel.
Medicijnen tegen RLS
Als bovenstaande stappen geen of onvoldoende verlichting van de klachten geven, kan het noodzakelijk zijn om over te gaan op gebruik van medicatie ter bestrijding van RLS. Realiseert u zich dat elk medicijn in meer of mindere mate bijwerkingen kan geven. Daarnaast is het van groot belang om te weten dat een hogere dosis van een medicijn zeker niet in alle gevallen tot betere beheersing van de klachten leidt. Integendeel, door augmentatie* kunnen de klachten soms zelfs als een boemerang terugkomen. Overleg met uw arts blijft daarom van belang.
* Augmentatie is een onverwachte toename van de ernst van de klachten. Lees meer over augmentatie > (bij Vraag & Antwoord, 3e blok: Augmentatie en RLS)
Overzicht van medicamenteuze therapie van primaire RLS
Hieronder een kort overzicht over medicijnen die kunnen helpen bij RLS.
Non-ergotamine dopamineagonisten
- Pramipexol
- Ropirinol
- Rotigotine
Dopamine
- Levodopa
- Carbidopa levodopa
- Benserazide
Opioïden
- Oxycodon (naloxon)
- Codeïne
- Dextropropoxyfeen (tramadol)
- Methadon
Anti-epileptica
- Gabapentin (enacarbil)
- Pregabaline carbamazepine
Meer informatie over medicijnen
Kijk hier voor uitgebreide informatie over medicijnen en RLS
Effecten van andere medicijnen
Medicijnen tegen misselijkheid, sommige middeltjes tegen verkoudheid en allergie (antihistamines) en de meeste antidepressiva en antipsychotica kunnen RLS-klachten uitlokken. De positieve uitzondering bij antidepressiva is buproprion, dat juist gunstig kan werken voor RLS.
Alternatieve circuit
Zijn er behandelmethodes tegen RLS uit het alternatieve circuit? Er zijn mogelijkheden te over, teveel om hier op te noemen. Uit onderzoek van onder andere de stichting Restless Legs blijkt dat veel middelen kortstondig enig effect kunnen hebben, maar dat op langere termijn geen sprake is van afdoende bestrijding van de klachten. Er is dus géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze methodes. Proberen mag natuurlijk, maar pas op uw portemonnee!
Secundaire RLS
Bij andere aandoeningen die RLS-klachten als gevolg kunnen hebben, spreken we van secundaire RLS. Secundaire RLS is het gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals chronisch nierfalen, polyneuropathie, ijzergebrek, laag ferritine-gehalte, foliumzuur-tekort, diabetes, zwangerschap, de ziekte van Parkinson, schildklieraandoeningen, reuma en chronische myelopathie. Slaapstoornissen als slaapapneu staan er ook om bekend dat ze gepaard kunnen gaan met RLS-klachten.
Raadpleeg uw arts voor de juiste behandeling van deze klachten.