Het Restless Legs Syndrome (RLS) kan voor scholieren en studenten op school een groot probleem zijn. De constante drang om de benen te bewegen kan het concentratievermogen beïnvloeden en het moeilijk maken om gedurende langere periodes, zoals tijdens lessen of examens, stil te zitten. Het onbegrip over deze ziekte maakt dat nog erger. Voor zowel studenten, leraren als ouders is het belangrijk om manieren te vinden om met RLS om te gaan en het leren zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze blog bespreken we enkele adviezen die kunnen helpen.

 

Voor studenten:

  1. Als je last hebt van RLS, wees dan niet bang om met je leraren te praten. Leg uit wat RLS is en hoe het jou beïnvloedt tijdens de lessen. Leraren kunnen dan overleggen over mogelijke aanpassingen, zoals toestaan dat je af en toe opstaat en rondloopt tijdens de les.
  2. Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden en vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne vlak voor het slapengaan.
  3. Maak gebruik van hulpmiddelen: Als je merkt dat beweging helpt om de symptomen van RLS te verlichten, overweeg dan om bijvoorbeeld een zit-stabureau te gebruiken in de klas als dit mogelijk is.

 

Voor leraren:

  1. Toon begrip voor studenten met RLS en erken de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Sta open voor communicatie en zoek samen naar oplossingen om het leerproces te vergemakkelijken.
  2. Wees flexibel met betrekking tot zitarrangementen en sta toe dat een student met RLS opstaat en rondloopt tijdens de les. Dit kan helpen om de symptomen van RLS te verminderen en het concentratievermogen te verbeteren.
  3. Zorg voor een comfortabele en stimulerende leeromgeving waarin studenten zich op hun gemak voelen, zodat ze met hun klachten naar voren durven te komen. Dit kan verschil maken voor studenten met RLS en hun prestaties verbeteren.
  4. Zorg voor goede informatie over RLS zodat de medeleerlingen en – leerkrachten kunnen begrijpen en accepteren waarom iemand niet stil kan zitten.

 

Voor ouders:

  1. Moedig je kind aan om met leraren te praten over hun RLS en eventuele aanpassingen die ze nodig hebben. Help hen om zelfverzekerd te zijn in het uiten van hun behoeften.
  2. Ondersteun een gezonde levensstijl voor je kind door regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet te bevorderen. Deze kunnen helpen om RLS-symptomen te verminderen.
  3. Waarschuw de leerkracht dat uw kind vaak slecht slaapt en daardoor soms moet verzuimen of op school wat afwezig kan zijn.

RLS is een neurologische ziekte die voor de patiënt zeer ingrijpend kan zijn. Bovenstaande informatie is bedoeld als handvat bij het omgaan met RLS door patiënt, leraar en ouders/verzorgers.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en je medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze digitale Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze overige activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.