Nachten worden langer en kouder, en de geur van kerstbomen en versgebakken koekjes vult de lucht. December is een tijd van vreugde, gezelligheid en samenzijn, maar voor mensen met het Restless Legs Syndrome (RLS) kan deze feestelijke maand een extra uitdaging vormen. In deze blog zoomen we in op hoe RLS het feestseizoen kan beïnvloeden en geven we enkele tips om de klachten proberen te beheersen en toch van de feestdagen te kunnen genieten.

 

Wat is RLS?

RLS is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door onaangename, kwellende sensaties in de benen, vaak omschreven als jeukende of brandende gevoelens. Deze symptomen dwingen mensen met RLS om hun benen te bewegen om verlichting te vinden. De symptomen van RLS worden meestal ’s avonds en ’s nachts erger, wat de slaap kan verstoren en overdag vermoeidheid kan veroorzaken.

 

Hoe RLS de feestdagen kan beïnvloeden

Tijdens de feestdagen kan RLS de vreugde van het seizoen bederven. De drukte van winkelen, feesten en familiebijeenkomsten kan leiden tot vermoeidheid en stress, wat op zijn beurt de RLS-symptomen kan verergeren. Daarnaast kunnen veranderingen in routine en slaapgewoonten, evenals het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die de symptomen kunnen verergeren, bijdragen aan het ongemak.

 

Tips om RLS te beheersen tijdens de feestdagen

Gelukkig zijn er enkele stappen die mensen met RLS kunnen nemen om het ongemak tijdens de feestdagen mogelijk te minimaliseren:

  • Slaap en routine: Probeer zo veel mogelijk vast te houden aan een regelmatig slaapschema, zelfs tijdens de feestdagen. Vermijd dutjes overdag, want dit kan de slaapproblemen ’s nachts verergeren.
  • Voeding: Sommige voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne en alcohol, kunnen RLS-symptomen verergeren. Sommigen hebben ook veel last bij zoete (bijv. chocolade) of hele hartige voedingsmiddelen. Beperk de inname hiervan, vooral in de late namiddag en avond. Gaan slapen met een volle maag is ook niet bevorderlijk.
  • Beweging: Lichamelijke activiteit helpt vaak de symptomen van RLS te onderdrukken of te verlichten. Intensieve training voor het slapen gaan kan echter tot verergering leiden.
  • Warm bad: Een warm bad voor het slapengaan kan helpen om de spieren te ontspannen en de symptomen te verlichten.
  • Ontspanningstechnieken: Vermijd stress. Probeer ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen om eventuele stress te verminderen.
  • Medicatie: Als je RLS-symptomen tijdens de feestdagen bijzonder ernstig zijn, kun je overwegen om met je arts te praten over medicatie. Er zijn medicijnen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden, maar deze moeten onder medisch toezicht worden gebruikt.
  • Communicatie: Als je van plan bent de feestdagen bij vrienden of familie door te brengen, wees dan open over je klachten. Leg uit wat je meemaakt en laat ze deze blog lezen.

 

Genieten van de feestdagen ondanks RLS

Hoewel RLS tijdens de feestdagen voor extra uitdagingen kan zorgen, is het belangrijk om te onthouden dat je nog steeds van deze bijzondere dagen kunt genieten. Met een combinatie van goede zelfzorg, bewuste keuzes en open communicatie kun je RLS-klachten mogelijk beheersen en genieten van de feestdagen. Dus trek die gezellige sokken of chique outfit aan, nestel je bij de open haard of schuif aan bij het kerstdiner en geniet van de warmte van de feestdagen, ondanks RLS.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.