Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en evenwichtig leven. Helaas ervaren veel mensen slaapproblemen, waaronder mensen met het Restless Legs Syndrome (RLS). Dit syndroom kan niet alleen leiden tot ongemak overdag, maar het kan ook ernstige slaapstoornissen veroorzaken. In deze blog bespreken we wat RLS is, hoe het slaappatronen kan beïnvloeden en wanneer het verstandig is om de hulp van een slaapspecialist in te schakelen.

 

Het Restless Legs Syndrome (RLS)

RLS is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een onaangenaam, kriebelend, branderig en/of pijnlijk gevoel in de benen (en/of armen en romp), vaak in combinatie met een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen. Deze symptomen treden vooral ’s avonds en ’s nachts op, wat kan leiden tot ernstige verstoring van de slaap.

 

Impact van RLS op de slaapkwaliteit

Mensen met RLS ervaren vaak moeite om in slaap te vallen of hebben problemen met doorslapen. Het voortdurende gevoel van ongemak in de benen, maakt het moeilijk om een comfortabele slaaphouding te vinden en in slaap te vallen. Hierdoor kan de slaapcyclus worden verstoord en patiënten met RLS lopen het risico een chronisch slaaptekort te ontwikkelen.

 

Wanneer moet je een slaapspecialist raadplegen?

  • Aanhoudende slaapproblemen: Als je regelmatig moeite hebt met in slaap vallen of doorslapen en dit probleem aanhoudt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken.
  • Frequente ochtendmoeheid: Als je ’s ochtends vaak wakker wordt met het gevoel niet goed uitgerust te zijn, zelfs nadat je denkt voldoende uren slaap te hebben gehad, kan dit wijzen op een slaapstoornis.
  • Impact op dagelijks functioneren: Als slaapproblemen invloed hebben op je dagelijkse functioneren, zoals concentratieproblemen, prikkelbaarheid of verminderde productiviteit, is het tijd om hulp te zoeken.
  • Specifieke RLS-symptomen: Wanneer je de typische symptomen van RLS ervaart, zoals een onaangenaam gevoel in de benen en de drang om te bewegen, dat verdwijnt als je in beweging komt, is het belangrijk om dit met een specialist te bespreken.

 

Wat kan een slaapspecialist doen?

Een slaapspecialist – dit kan een neuroloog, een somnoloog of een gespecialiseerd psycholoog zijn –  kan een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak van je slaapproblemen te identificeren. Voor RLS kunnen behandelingen variëren, van levensstijlaanpassingen en medicatie tot specifieke slaapadviezen Ook kan de behandelend arts in ernstige gevallen een slaaponderzoek uitvoeren.

 

Conclusie

Slaap is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn. Als je vermoedt dat je last hebt van RLS en dit je slaapkwaliteit beïnvloedt, aarzel dan niet om een slaapspecialist te raadplegen. Door tijdig professionele hulp te zoeken, kun je de impact van RLS op je leven verminderen en werken aan een goede nachtrust.

Onthoud dat een gezonde slaaproutine en levensstijl bijdragen aan het welzijn op lange termijn. Een slaapspecialist kan je helpen om de juiste stappen te zetten naar een betere nachtrust en een gezonder, gelukkiger leven.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom. Daarnaast hebben we een lijst van specialisten die veel ervaring hebben met de behandeling van RLS.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.