In een wereld vol met afkortingen en medische termen, is RLS een van die aandoeningen die misschien niet direct herkenbaar is voor velen. RLS staat voor het Restless Legs Syndrome. Hoewel het misschien klinkt als een onschuldige aandoening, kan het een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Als je partner lijdt aan RLS, vraag je je waarschijnlijk af hoe je kunt helpen. In deze blog gaan we dieper in op wat RLS is en hoe je je partner hierbij kunt ondersteunen.
Wat is het Restless Legs Syndrome?
RLS is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een onaangenaam gevoel in de benen, vaak beschreven als kriebelend, tintelend, brandend of jeukend. Dit gevoel leidt tot een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen, wat vaak verlichting biedt. Deze symptomen treden vooral ’s avonds en ’s nachts op en kunnen ernstige slaapproblemen veroorzaken, waardoor vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag ontstaan.
Lijdt jouw partner aan RLS?
RLS kan de levenskwaliteit van iemand aanzienlijk beïnvloeden en het kan ook invloed hebben op de partner en de relatie van degene die eraan lijdt. Het ongemak, de grote vermoeidheid en de beperkingen die RLS iemand oplegt maken het soms erg moeilijk om de relatie goed te houden. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
• Als je partner niet meer mee wil naar de bioscoop, theater of een restaurant.
• Als hij of zij in toenemende mate apart gaat slapen.
• Als seks niet meer lukt omdat diegene te moe is.
• Als op vakantie gaan iets wordt waar je partner tegenop ziet.
• Als iemand steeds neerslachtiger wordt.
Men kan aan de RLS-patiënt niet zien dat hij/zij een ziekte heeft. En omdat nog steeds veel mensen niet weten dat RLS een serieuze aandoening is, is het eigenlijk een “onzichtbare” ziekte. RLS is niet levensbedreigend, maar het is wel chronisch en het kan leiden tot een enorme verstoring van iemands leven. Mensen ontwikkelen daardoor hele strategieën om hun relatie goed te houden. Het belangrijkste daarbij is RLS te erkennen en te onderkennen en te proberen hoe RLS de baas te worden. Vaak komt het voor dat de partner van de RLS-patiënt zijn of haar geduld verliest met die altijd wiebelende, zwaaiende, trappelende partner. Met die partner die zo moe is dat hij/zij niets meer wil. Die partner die ’s nachts schopt, trapt en soms zelfs slaat. Dat is begrijpelijk, maar juist daarom zo belangrijk om je als partner in te lezen in deze aandoening en om je partner te helpen bij het leven met RLS en het mogelijk dragelijker maken van de ziekte voor jullie allebei.
Hoe kun je je partner helpen bij RLS?
Als je partner lijdt aan RLS, wil je waarschijnlijk graag weten hoe je kunt helpen. Op de website van onze stichting zijn een aantal folders beschikbaar over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er ook een folder “Informatie voor partners” met veel nuttige informatie en tips.
Liefde en geduld bij RLS
Het omgaan met een partner die lijdt aan RLS kan een uitdaging zijn, maar met begrip, geduld en ondersteuning kun je een belangrijke rol spelen in het helpen van je partner om met de aandoening om te gaan. Het is essentieel om open te staan voor communicatie en samen te werken aan het vinden van oplossingen die de symptomen van RLS kunnen verlichten en de kwaliteit van leven van jullie beiden kunnen verbeteren.
Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS
Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.
We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.
Word nu lid voor €25,- per jaar!
Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.