De klok tikt maar door en je hebt nog steeds geen oog dicht gedaan. We hebben allemaal wel eens een slechte nachtrust gehad, maar voor mensen met het Restless Legs Syndrome (RLS) is dit helaas een regelmatig verschijnsel. De bewegingsdrang in je benen die je hebt wanneer je last hebt van RLS treedt vaak ’s avonds of ’s nachts op. Hierdoor val je lastig in slaap en kun je op den duur erg vermoeid raken.

In een vorige blog schreven we over 4 natuurproducten voor een goede nachtrust. Werken deze natuurlijke producten niet bij jou? Lees dan snel verder, want in deze blog zoomen we in op het slikken van melatonine bij slaapproblemen.

 

Wat is melatonine?

Melatonine, ook wel bekend als het slaaphormoon, wordt gemaakt door de pijnappelklier in de hersenen en is een lichaamseigen hormoon. Dit hormoon wordt van nature zelf door het lichaam geproduceerd en zorgt voor een regelmatig slaap- en waakritme. Het lichaam maakt melatonine aan zodra het donker begint te worden. Er wordt dan een signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen.

Melatonine is te koop bij de drogist als supplement voor mensen die zelf slecht in slaap kunnen vallen. Het zorgt ervoor dat de biologische klok van het lichaam wordt hersteld. Het verlaagt de lichaamstemperatuur en vertraagt de ademhaling. Je wordt slaperig en je slaapritme verbetert.

 

Wat zijn de bijwerkingen van melatonine?

De bijwerkingen van melatonine zijn zeer zeldzaam, zie hiervoor de hieronder geraadpleegde bronnen.

 

Helpt melatonine bij RLS-klachten?

Wanneer je moeite hebt met in slaap te vallen (door RLS-klachten) kan een melatonine supplement een gunstig effect hebben. Voor melatonine pillen heb je geen recept nodig. Je kunt dit medicijn kopen bij de apotheek of de drogist.

Twijfel je of je melatonine wil gaan slikken? Overleg dan eerst met je huisarts.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.

 

Literatuur:

Apotheek. (z.d.). Melatonine. Apotheek.nl. Geraadpleegd op 22 augustus 2023, van https://www.apotheek.nl/medicijnen/melatonine#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb (2020, februari). Bijwerkingen bij gebruik melatonine. Bijwerkingencentrum Lareb. Geraadpleegd op 22 augustus 2023, van https://www.lareb.nl/news/bijwerkingen-bij-gebruik-melatonine#:~:text=Bijwerkingen%20werden%20bij%20alle%20sterktes%20van%20melatonine%20gemeld.&text=De%20meeste%20gemelde%20klachten%20zijn,staan%20niet%20in%20alle%20bijsluiters.

Melatonine. (z.d.). Wat is melatonine. Melatonine.nl. Geraadpleegd op 22 augustus, van https://www.melatonine.nl/wat-is-melatonine

Slaapinfo. (z.d.). Wat is melatonine en wat doet melatonine in je lichaam? Slaapinfo. Geraadpleegd op 22 augustus 2023, van https://www.slaapinfo.nl/weetjes/wat-is-melatonine-en-waarom-helpt-het-tegen-slapeloosheid/

Ziekenhuis.nl. (z.d). Melatonine. Ziekenhuis.nl. Geraadpleegd op 22 augustus 2023, van https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/m/melatonine/item29295