De zomervakantie is aangebroken. Tijd om te ontspannen! In deze periode gaan veel mensen op reis. Sommigen blijven in Nederland en sommigen gaan naar het buitenland. Maar helaas is zo’n vakantie niet voor iedereen een moment om tot rust te komen… Wanneer je last hebt van RLS kan reizen (naar een bestemming) niet altijd prettig zijn. Als je bijvoorbeeld lang in het vliegtuig of in de auto moet zitten, kunnen de klachten van RLS verergeren. In deze blog geven wij je tips die je tijdens het reizen kunt toepassen om de klachten mogelijk te verminderen.

 

Tips voor reizen met RLS

Tijdens je reis is het misschien niet altijd mogelijk om op te staan en het onrustige gevoel in je benen te verminderen. Bijvoorbeeld wanneer je een lange vlucht voor de boeg hebt, je met de auto op vakantie gaat of in de bus zit.

Voorkom dat je vakanties wil of moet vermijden en ga voorbereid op reis met de volgende tips:

 1. Probeer bij het boeken van vliegtickets ervoor te zorgen dat je aan de kant van het gangpad zit. Zo is het gemakkelijker om op te staan als je daar behoefte aan hebt.
 2. Maak voor vertrek een wandeling.
 3. Zorg ervoor dat je tijdens je reis, indien mogelijk, ook regelmatig een wandeling maakt. Neem bijvoorbeeld regelmatig een pauze om de benen te strekken wanneer je met de auto op vakantie gaat of maak in het vliegtuig kleine wandelingetjes.
 4. Ga je zelf autorijden tijdens je vakantie? Check dan de bijsluiter van je medicatie als de arts deze heeft voorgeschreven. Je mag namelijk niet met alle medicatie zelf autorijden.
 5. Zorg ervoor dat je voeten en kuiten in beweging blijven tijdens je reis. Maak cirkelende bewegingen met je voeten en opwaartse bewegingen met je onderbenen.
 6. Draag losse kleding.
 7. Voorkom en verminder gevoelens van stress. Dit kun je doen door:
  – Ademhalingsoefeningen of mindfulness: Schiet je in de stress bij alleen al het idee dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om te bewegen? Dan zijn ademhalingsoefeningen een geschikte oplossing. Een simpele methode waarbij het enkel draait om lang en diep ademhalen.
  – Transcedente meditatie: Dit is een techniek waarbij je 20 minuten met je ogen dicht zit en een mantra herhaalt. Op de juiste manier uitgevoerd, ontstaat een verschuiving van bewustzijn naar een wakende, maar diep rustgevende staat.
  – Brainteasers: Houd jezelf bezig met activiteiten die de hersenen stimuleren. Het is niet alleen een vorm van afleiding, het is een uitstekende stressverlichter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan puzzels, schrijven of lezen.
 8. Blijf communiceren! Is er een situatie waarbij er geen enkele mogelijkheid is tot bewegen? Of dit simpelweg door de maatschappij wordt beschouwd als ‘raar’ of ‘onaanvaardbaar’? Dan is communicatie een cruciale factor. Door te communiceren worden lastige situaties voorkomen. Een gebrek aan kennis is immers een groot probleem bij RLS. Stel bijvoorbeeld de stewardess op de hoogte van jouw klachten en zeg dat je daarom regelmatig door het gangpad zult lopen. Met goede en open communicatie creëer je begrip én draag je bij aan een vergroting van kennis van deze aandoening.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.

 

Bronnen:
Marina Cluysen. (z.d.). 15 tips tegen zware benen op het vliegtuig. Geraadpleegd op 22 juli 2023, van  https://www.avogel.be/nl/advies/bloedsomloop/15-tips-tegen-zware-benen-op-het-vliegtuig.php

Sylvia. (2022, 11 juni). Rusteloze Benen in het Vliegtuig. Rustelozebenen.org. Geraadpleegd op 22 juli 2023, van https://www.rustelozebenen.org/rusteloze-benen-in-het-vliegtuig/