Het Restless Legs Syndrome (RLS) is een samengaan van verschillende ‘akelige’ sensaties die erin resulteren dat je de drang hebt te moeten bewegen. Dit komt met name voor in de benen, maar kan ook in de armen en andere plaatsen in het lichaam voorkomen. De definitie van “akelig” verschilt erg van persoon tot persoon en kan variëren van een beetje vervelend tot heel pijnlijk. De klachten komen het meeste voor in de avond, in de nacht en in situaties van rust. Ongeveer 10% van alle volwassenen heeft RLS en 3% kampt met een ernstigere vorm. Steeds vaker krijgen we de vraag of RLS in verband staat met ADHD. In deze blog geven we hier antwoord op.

 

Wat is ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Dat kan op verschillende manieren voor problemen zorgen. Geschat wordt dat ongeveer 8,4% van alle kinderen ADHD-symptomen vertoont die door diagnose kan worden bevestigd. Bij volwassenen is dit minder dan 2,5% (bron: https://www.psychiatry.org/patients-families/adhd/what-is-adhd).

 

Wat hebben RLS en ADHD gemeen?

Zowel RLS als ADHD zijn neurologische ziektes, beiden gekenmerkt door lage dopamine waarden. Een laag serum ferritine is ook bij beide ziektes aanwezig. Een behandeling van laag ijzer kan een gunstig effect hebben. Wanneer de onbedwingbare drang tot bewegen ontstaat, is het niet altijd makkelijk om het verschil tussen ADHD en RLS te bepalen. Hyperactiviteit en rusteloosheid lijken soms heel erg op elkaar.

 

Wat hebben dopamine waarden met slaapstoornissen te maken?

Slaapstoornissen komen veel voor bij ADHD— in het bijzonder slapeloosheid en RLS. Aangezien sommige soorten medicijnen op het dopaminesysteem inwerken is het erg belangrijk om een arts te consulteren bij behandeling van ADHD en/of RLS-gerelateerde slaapklachten. Medicijnen die een negatieve werking hebben op slaap bij mensen met RLS zijn antidepressiva, antihistamines en melatonine. Alles dat op wat voor manier dan ook de dopamine verlaagt kan de symptomen van RLS verergeren.

 

RLS en ADHD zijn bij kinderen moeilijk te onderscheiden

“In de jaren ’70, toen ik een kind was, werd de diagnose niet gesteld. Mij ouders accepteerden gewoon dat zij hyperactieve, wakkere kinderen hadden en deden wat ze konden. Tegenwoordig denk ik dat ik de diagnose ADHD zou hebben gekregen. Ik heb die diagnose nog niet, maar ik herken alle gedragingen die mijn kindertijd en puberteit bepaalden. In tegenstelling tot RLS worden de ADHD-symptomen minder naarmate een kind opgroeit, terwijl RLS juist met het verstrijken van de jaren erger kan worden”, vertelt een ervaringsdeskundige.

Er bestaan behandelingen voor zowel RLS als ADHD. Overleg dit altijd met een arts. Ook andere ziektes kunnen het verloop van ADHD en RLS beïnvloeden.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom. 

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.