Een tintelend of kriebelend gevoel in je benen. ’s Nachts moeilijk kunnen slapen door de onrust in je lijf. De stress die dit met zich meebrengt. De klachten van het Restless Legs Syndrome (RLS) kunnen erg vervelend zijn. Bij rusteloze benen is het stilhouden van je benen lastig. Medicatie kan er in veel gevallen – maar niet altijd – voor zorgen dat je minder last hebt van die onbedwingbare onrust in je benen. Daarnaast zijn er een aantal alternatieve behandelingen die de klachten van RLS soms enigszins kunnen verminderen.

 

Medicijnen

Tot op heden is er helaas geen middel dat RLS kan genezen. Wel is er medicatie beschikbaar voor als je kampt met erge RLS-klachten. Deze medicijnen onderdrukken de symptomen. De keerzijde van medicatie is dat je last kunt hebben van bijwerkingen, waarvan augmentatie er één is. Dit betekent dat de klachten na verloop van tijd kunnen terugkeren of zelfs verergeren. Je hebt steeds meer van het medicijn nodig om de klachten te verminderen of onder controle te houden. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

 

Kunnen alternatieve behandelmethodes de klachten van RLS verminderen?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. In onze vorige blog hebben we onze tips voor je op een rijtje gezet met wat je kunt doen voor het mogelijk verminderen van de klachten door je leefstijl aan te passen.

Sommige mensen kunnen ook baat hebben bij alternatieve behandelmethodes. Uit onderzoek van onder andere Stichting Restless Legs is gebleken dat veel middelen kortstondig enig effect kunnen hebben, maar dat op langere termijn geen sprake is van afdoende bestrijding van de klachten. Er is dus géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze methodes. Proberen mag natuurlijk, maar pas op uw portemonnee!

De volgende behandelmethodes kunnen helpen om de klachten van RLS te verminderen.

  • Yoga- en rekoefeningen
    Regelmatige lichaamsbeweging kan een gunstig effect hebben op de symptomen van RLS. Bepaalde yogaposities en rekoefeningen kunnen de klachten namelijk verminderen. Yogaoefeningen kunnen je helpen beter te slapen, je stresslevel te laten zakken en zelfs je bloeddruk te verlagen.In deze blog hebben we een aantal (rek)oefeningen voor je opgesomd die kunnen helpen bij onrustige benen.
  • Massages
    Het masseren van je benen zorgt voor een verbeterde bloedsomloop waardoor je RLS-klachten kunnen verminderen.
  • Osteopathie
    Een osteopaat zal je RLS-klachten uitgebreid met je doornemen. Er zijn dan ook, afhankelijk van je klachten, diverse behandelingen mogelijk. Bij een osteopathische behandeling worden de vastzittende weefsels die de klachten van RLS veroorzaken op een rustige manier versoepeld en ontspannen.

 

Leven met het Restless Legs Syndrome

De symptomen van RLS kunnen naar mate je ouder wordt geleidelijk verergeren. Als je milde klachten hebt, overdag geen noemenswaardig ongemak ervaart en het geen invloed heeft op je slaap, hoeft de ziekte niet behandeld te worden. Door je leefstijl aan te passen en te kijken naar je voedingspatroon kun je de symptomen al mogelijk verminderen. Neem contact op met een arts wanneer je in het dagelijks leven echter (veel) last ervaart van RLS.

 

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom. 

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in het RLS-onderzoek en nodigen we je uit voor onze activiteiten.

Word nu lid voor €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.