Bewegen is belangrijk. Voor iedereen. Maar als je last hebt van rusteloze benen is bewegen nog belangrijker. Het doen van bepaalde oefeningen kan namelijk de klachten van het Restless Legs Syndrome (tijdelijk) verminderen.

 

Verminder de klachten van rusteloze benen door het doen van oefeningen

Het tintelende gevoel en die onbedwingbare onrust in je benen, je nachtrust die wordt verstoord, de stress die je daardoor kan ervaren… Het Restless Legs Syndrome (RLS) is een vervelende ziekte. Maar wist je dat je de klachten van RLS (tijdelijk) kunt verminderen door het doen van bepaalde oefeningen? Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet!

*Voer de oefeningen niet uit wanneer je je er niet veilig bij voelt of wanneer je niet zeker weet of je deze oefening kunt doen*

Voorkant dijbeen stretchen
Ga rechtop staan, eventueel naast een muur waar je tegenaan kunt leunen voor balans. Breng je linkerhak naar je linkerbil en pak met je linkerhand je linkervoet vast. Houd dit 20 tot 30 seconden vast en voel de spanning in je bovenbeen. Zet je voet neer en herhaal de oefening met je rechterbeen.

Hamstring stretchen
Ga rechtop op de grond zitten en strek je benen. Breng je bovenlichaam naar voren en probeer via je rechterbeen je rechtervoet aan te raken. Houd deze positie een aantal seconden vast. Doe daarna hetzelfde met je linkerbeen en linkervoet. Voel de spanning op je hamstrings.

Lunge met rekoefening
Ga in een lungepositie staan. Doe dit door rechtop te gaan staan, met een been naar voren te stappen en door je heupen te laten zakken tot je achterste knie de grond raakt. Zorg dat je je bovenlichaam recht houdt. Trek je achterste voet naar je toe en houd deze positie drie seconden vast en stap daarna terug. Herhaal deze oefeningen met je andere been.

Door het doen van deze oefeningen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor de klachten van rusteloze benen verminderd kunnen worden. Voer de oefeningen bij voorkeur een paar uur voor het slapengaan uit.

Stichting Restless Legs ondersteunt patiënten met RLS

Dit doen wij door jou en medepatiënten waardevolle informatie en advies te bieden over het syndroom.

We kunnen elkaars steun goed gebruiken. Door lid te worden ontvang je ons kwartaalblad De Nachtwacht, heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan onze Lotgenotentafels, nodigen we je uit voor onze activiteiten en steun je onze stichting.

Word nu lid voor maar €25,- per jaar!

Voor leden en donateurs. Door leden en donateurs.