Restless Legs Syndroom (RLS) leidt tot een onbedwingbare drang de benen te bewegen. Dat gebeurt meestal ’s avonds en/of ’s nachts. In situaties van rust. RLS is ook in verband gebracht met Restless Genital Syndrome (RGS) en OverActieve Blaas (OAB). Veel mensen met RLS hebben ook één van deze twee aandoeningen. Die te begrijpen kan belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven.

Wat is RGS en wat is de mogelijke oorzaak?

Restless Genital Syndrome (RGS) veroorzaakt voortdurende, sterke gevoelens van seksuele opwinding, bij mannen en vrouwen, zonder dat er een seksuele behoefte is. Mensen met RGS ervaren een ongewilde en onplezierige genitale sensatie. En die is er meer als men in een rustsituatie is, ’s avonds en/of ’s nachts. Net als bij RLS.

De diagnose RGS wordt gesteld als iemand een voortdurend gevoel van seksuele opwinding heeft, en daarnaast RLS óf OAB heeft. De symptomen worden meestal verlicht door seks of masturbatie. RGS komt het meest voor bij middelbare en oudere vrouwen.

Onderzoekers hebben gevonden dat RGS waarschijnlijk het gevolg is van een beschadiging van de zenuwen, en dat mogelijk ook een verband met dopamine bestaat.

Wat is OAB en wat is de mogelijke oorzaak?

OverActieve blaas is een aandoening waarbij men plotseling en vaak moet plassen. Mensen met OAB plassen ook wel ongewild (incontinentie). Van OAB is sprake als men 8 keer of vaker per dag moet plassen, of meer dan twee keer per nacht. De blaas vult zich, de spieren in de blaas zenden een signaal naar de hersenen dat het tijd is om te plassen. De hersenen zenden een signaal terug zodat de blaas zich samentrekt en de spieren in het bekken zich ontspannen. Bij iemand met OAB gebeurt dat alles niet, waardoor de drang tot plassen zonder een volle blaas te hebben en soms incontinentie optreden. Net als RLS en RGS, kan OAB worden veroorzaakt door verstoorde signalen in de hersenen.

Wat zijn de overeenkomsten als het gaat om het leven van alle dag?

De meest voorkomende klachten bij alle drie zijn de invloed op het sociale en mentale welzijn als gevolg van schaamtegevoelens, gêne. Mensen met deze aandoeningen hebben ook vaak:

  • Angst, emotionele problemen, depressie
  • Problemen met de seks
  • Veel mensen met RLS, RGS en OAB hebben problemen met in slaap vallen. Dat kan leiden tot vermoeidheid, geheugenproblemen, prikkelbaarheid.
  • Vrouwen met OAB kunnen ook stressincontinentie krijgen: de soort incontinentie veroorzaakt door lichamelijke beweging of andersoortige druk op de blaas zoals niezen, hoesten of lachen.

Hoe te behandelen?

Er bestaat geen genezing voor ieder van deze aandoeningen. Voor RLS bestaan medicijnen. Die vind je in ons medicijnoverzicht.

Meer informatie?

Meer van dit soort artikelen lezen? Ondersteun de Stichting voor € 25,- per jaar en word lid!