In dit artikel lees je meer informatie over de RLS diagnose en hoe je de ernst van RLS kunt vaststellen.
De vijf criteria voor diagnose
De diagnose RLS kan in principe gemakkelijk door de huisarts worden gemaakt, aan de hand van vijf essentiële criteria:
- De drang de benen te bewegen die meestal, maar niet altijd, gepaard gaat met een vervelende sensatie in de benen
- De drang de benen te bewegen en vervelende sensaties beginnen of verergeren tijdens periodes van rust of inactiviteit
- De drang de benen te bewegen en vervelende sensaties verdwijnen deels of geheel door beweging, zoals lopen of strekken, en deze verbetering houdt aan zolang de beweging duurt
- De drang de benen te bewegen en vervelende sensaties tijdens rust of inactiviteit nemen toe of ontstaan in de avond of nacht
- Bovenstaande klachten worden niet verklaard door andere medische of gedragskenmerken (bijvoorbeeld myalgie, oedeem, artritis, habitueel voettappen, krampen).
Bij ernstige RLS verwijst de huisarts naar een neuroloog.
Vragenlijst om ernst van RLS vast te stellen
Om de ernst van RLS vast te kunnen stellen is een z.g. ernst-vragenlijst gemaakt, aan de hand waarvan de arts de mate van RLS en de eventuele behandeling kan bepalen. Dit is een lange lijst met 10 vragen. De mate van ernst wordt bepaald aan de hand van het aantal punten dat n.a.v. de antwoorden wordt gescoord.
In de vragenlijst wordt de persoonlijke belevenis van de RLS patiënt vastgelegd, zoals bijvoorbeeld hoe erg de RLS sensaties zijn (licht tot matig), hoe erg de bewegingsdrang, slaap, frequentie, duur symptomen, invloed op stemming en dagelijkse bezigheden.
In onderstaand PDF bestand vind je de vragenlijst, die is ontwikkeld door de International RLS Study Group (IRLSSG). Het aantal punten geeft de ernst van RLS aan.
Meer informatie?
In een eerder blog gaven we ook al tips voor het gesprek met jouw dokter over RLS. Meer van dit soort artikelen lezen? Ondersteun de Stichting voor € 25,- per jaar en word lid!