Periodieke Beenbewegingen (PLM – Periodic Limb Movements) komt vaak voor in combinatie met Rusteloze Benen (RLS – Restless Legs). 80% van de mensen met RLS heeft ook last van PLM. PLM staat voor oncontroleerbare schopbewegingen, vooral ’s nachts tijdens de lichte slaap.

Het patroon van PLM

Soms heeft PLM een typisch patroon. Je grote teen trekt op, daarna je voet en soms volgt een buiging van je knie en heup. Je spiergroepen kunnen ook meer willekeurig aanspannen. Het aanspannen van bijvoorbeeld de scheenbeen spier duurt zo’n 0,5-10 seconden en treedt ook elke 5-90 seconden op. Soms in één been, soms in beide benen.

PLM treedt, net als RLS, vooral ’s avonds en ’s nachts op. Daarentegen hebben PLM-patiënten soms niet eens door dat ze er last van hebben. Het is meestal de partner die de schopbewegingen opmerkt. Als je partner dat heeft, is het raadzaam om een slaaponderzoek te doen. Als je de schopbewegingen wél zelf opmerkt en er treedt vermoeidheid op door de slechte slaapkwaliteit, kan de diagnose PLMD (Periodic Limb Movement Disorder) worden gesteld.

Verschillende soorten Periodieke Beenbewegingen

PLM komt in verschillende vormen voor:

  • PLM: Periodieke Beenbewegingen, zowel overdag als ’s nachts. Soms in de armen.
  • PLMS: Komt alleen voor tijdens de slaap
  • PLMW: Komt alleen voor als de patiënt wakker is
  • PLMS+A: Komt alleen voor tijdens de slaap, maar een wekprikkel zorgt ervoor dat je van diepe naar lichte slaap gaat
  • PLMI: De ‘I’ staat voor Index. Het aantal keer dat PLMS voorkomt per uur
  • PLMAI: Het aantal keer dat PLMS voorkomt mét wekprikkel per uur
  • PLMD: De ‘D’ staat voor Disorder. Een medische aandoening door Periodieke Beenbewegingen tijdens de slaap, waardoor vermoeidheid optreedt.

Wanneer heb je PLMD?

De term PLMD wordt alleen gebruikt als je zodanig last hebt van de beenbewegingen, dat er een slaapstoornis ontstaat. Iedereen schopt weleens met hun benen tijdens de slaap. Om echt te spreken van PLMD, moeten de bewegingen bij kinderen meer dan 5 keer per uur voorkomen. Bij volwassenen ligt dat aantal op 15 keer.

PLMD en RLS behandelen

PLMD en RLS zijn twee verschillende aandoeningen, maar wel met overeenkomsten. Ze komen zo vaak samen voor, dat dezelfde behandelingen voor beide aandoeningen goed kunnen werken. Zo zijn er diverse leefregels om de klachten te verminderen. Stop met roken, het drinken van alcohol en cafeïne en eet gezond. Daarnaast is bewegen belangrijk, evenals een vast slaapritme. Zorg ook voor een goed bed, matras en kussen. Op onze website vind je verschillende medicijnen die geschikt zijn voor de behandeling van RLS. Bespreek deze altijd met een arts.

Lid worden?

Ben je nog geen lid van onze stichting? Al voor € 25,- per jaar ben je lid en ondersteun je ons, zodat wij dit soort artikelen kunnen blijven delen. Als lid van de stichting ontvang je ook 3 tot 4 keer per jaar ons eigen tijdschrift, de Nachtwacht. Je kunt je hier inschrijven.