Hoewel het thuiswerken deels blijft bestaan, zijn de meeste mensen inmiddels op de echte werkplek te vinden. Het is fijn om de deur weer uit te kunnen en collega’s in het echt te ontmoeten. Voor RLS daarentegen, brengt het een aantal uitdagingen met zich mee.
RLS-klachten ontstaan in ruststand. Kom je in beweging, dan komt er endorfine vrij en voer je de dopamine op. Beiden belangrijke neurotransmitters met invloed op RLS. Even heen en weer lopen is dan best prettig als je een zittend beroep hebt. Maar hoe ga je om met die RLS-klachten op het werk? We geven een aantal tips in dit artikel!
1. Acceptatie
Steve McCann, voormalig bestuurslid van de Amerikaanse RLS Foundation, deelt ook zijn ervaring met RLS op de werkplek. “Het begint met de acceptatie van RLS. Een tijd lang heb ik me verzet tegen RLS en zocht ik naar manieren om het zelf te genezen. En door dat te doen, ging ik om met de symptomen op een manier die me niet hielp op de werkplek. Slaaptekort hebben en er boos over zijn, was geen geweldige strategie.”
Kortom, acceptatie van RLS is belangrijk om er écht mee aan de slag te kunnen. Vertel het ook aan je directe collega’s, om zo begrip te creëren.
2. Verbeterde werkplek
Steeds meer bedrijven zijn bezig om werkplekken te verbeteren. Zo zie je tegenwoordig stabureaus of verstelbare bureaus. Vooral die staburaus zijn voor mensen met RLS ideaal.
Pleeg je vaak telefoontjes voor je werk? Overleg dan met je leidinggevende of je deze ook lopend mag geven. Een andere tip: maak een middagwandeling. Wandelen is goed om je hoofd even leeg te maken en het helpt tegen de RLS-klachten. Een win-win situatie.
3. Vast ritme
Regelmaat is belangrijk. Eet, beweeg en slaap volgens een vast ritme. Dat beperkt namelijk de klachten. Als activiteiten op vaste tijden plaatsvinden, went je lichaam aan dat ritme. Zo verbeter je uiteindelijk de nachtrust. Welk ritme het beste werkt, is per persoon verschillend. Probeer er zelf achter te komen welk eet-, beweeg- en slaapritme het beste voor je werkt. In dit artikel vind je nog meer informatie over goed in slaap komen als RLS-patiënt. Ook zijn er een aantal natuurproducten voor een goede slaap.
4. Beweeg!
Door te bewegen komen er endorfines vrij. Iedereen heeft dat nodig, maar zeker de mensen met een chronische aandoening. Endorfine verbetert je humeur, laat je goed voelen en zorgt ook voor betere slaap. Op de werkplek bewegen is soms een uitdaging, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Neem wat vaker de trap dan de lift of parkeer je auto iets verder dan vlak voor de deur. En pleeg zoals eerder benoemd de telefoontjes al lopend.
5. Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen helpen bij het ontspannen. Door elke dag 15 minuten diep adem te halen en je te focussen op de ademhaling, word je rustiger.
Bron:
McCann, S. (2021, 15 november). RLS in the workplace. Geraadpleegd op 29 mei 2022, van https://rlsfoundation.blogspot.com/2021/11/rls-in-workplace.html
Lid worden?
Ben je nog geen lid van onze stichting? Al voor € 25,- per jaar ben je lid en ondersteun je ons, zodat wij dit soort artikelen kunnen blijven delen. Als lid van de stichting ontvang je ook 3 tot 4 keer per jaar ons eigen tijdschrift, de Nachtwacht. Je kunt je hier inschrijven.