Meestal zijn de RLS-klachten ’s avonds het ergst. Zo vlak voor het slapen gaan. Door die rusteloze benen word je onrustig en kan het zo zijn dat je nachten wakker ligt. Helaas gaat RLS in de meeste gevallen niet meer over en kan het over de jaren zelfs erger worden. Een aanwijsbare oorzaak is lastig te vinden, een goede behandeling daarmee ook. Wel kun je proberen de klachten te verminderen door medicijnen te gebruiken en een bepaalde leefstijl te hanteren. In deze blog lees je meer informatie over soorten thee die goed zijn voor je gezondheid en voor een goede nachtrust. Hopelijk helpt de thee je om iets beter in slaap te komen!

Melatonine; het slaaphormoon

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Je lichaam maakt dit hormoon aan als je wil gaan rusten. Je lichaam heeft hiervoor wel een seintje nodig. Als het buiten donker wordt, is dat een teken om melatonine aan te gaan maken. Het helpt ook om ’s avonds niet meer op je telefoon, laptop of televisie te kijken. Tenminste tot zo’n half uur voor het slapen gaan. Malen er nog dingen door je hoofd? Probeer het dan van je af te schrijven door het op een to-do lijstje te zetten. Verder geeft een regelmatige bedtijd rust én bepaalde rituelen ook. Denk bijvoorbeeld aan een kopje thee dat je steevast om 20:00 uur drinkt.

Thee en cafeïne

In de winkel is er keuze genoeg als het gaat om thee. Groen, wit, zwart of rood. Ongeacht de kleur komt de thee allemaal van de theeplant. Die thee bevat dus ook cafeïne. Van cafeïne ga je juíst slechter slapen. Bepaalde kruidenthee is daarentegen wel goed voor je rust. Deze bestaat meestal uit wortels, zaden, bloesem en vruchten van planten zonder cafeïne. Hieronder vind je 5 soorten kruidenthee die goed zijn voor de nachtrust.

1. Kamillethee

Regelmatig gebruik van kamille, minimaal 4 weken, zorgt voor een verbetering van de slaapkwaliteit. Dat bleek uit een studie onder ouderen in 2017. In kamille zit apigenine, een anti-oxidant. Volgens de theorie bindt apigenine zich aan receptoren in het brein, die angstgevoelens verminderen en slaap opwekt. Er is nog meer onderzoek nodig om de link tussen kamille en de nachtrust echt te bevestigen. Maar wat we zeker weten is dat kamille een kalmerend effect heeft. Iets wat goed van pas komt als je onrustig bent.

2. Thee van citroenmelisse

Citroenmelisse staat bekend als natuurproduct dat gebruikt wordt tegen angsten. Zo toonde een studie aan dat citroenmelisse depressie, angst, stress en slaapproblemen kan verminderen bij patiënten met chronische hartproblemen. Gezien het slaapproblemen verminderde, is het de moeite waard om zelf citroenmelisse thee te proberen voor het slapen gaan.

3. Valeriaanthee

In tegenstelling tot kamille en citroenmelisse, is valeriaan een alom bewezen natuurproduct met een positieve werking op diverse slaapproblemen. Valeriaan heeft een verdovende werking en helpt bij slapeloosheid en verbetering van de slaapkwaliteit.

4. Thee van passiebloem

Passiebloem geeft tevens een slaperig effect. Het is nog niet helemaal zeker, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met gamma-aminoboterzuur (GABA). Dat is een neurotransmitter die helpt bij een goede nachtrust en het verlagen van stress. Je hersenen ontwikkelen deze neurotransmitter zelf, maar je kunt het ook binnenkrijgen via voedingsmiddelen.

5. Lavendelthee

Bij lavendel denk je waarschijnlijk aan die mooie paarse velden in Frankrijk. Het wordt gebruikt voor geurtjes en sprays, maar ook om thee van te zetten. Er zijn verschillende studies die het verband aantonen tussen lavendel en de slaapkwaliteit. Dat komt mede omdat lavendel een rol speelt in het aanmaken van melatonine, het slaaphormoon. Ook een geurig zakje gedroogde lavendel naast je bed heeft een rustgevende werking.

Lid worden

Deze informatie heeft in de eerste Nachtwacht van 2022 gestaan. Dat is ons eigen RLS-tijdschrift dat 3 tot 4 keer per jaar uitkomt. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Word dan lid van onze Stichting! Al voor € 25,- per jaar ondersteun je onze stichting en word je lid. Je kunt je hier inschrijven.