Het rusteloze benen syndroom heeft ontzettend vervelende gevolgen. Vooral de chronische slapeloosheid kan zorgen voor een hopeloos en hulpeloos gevoel. Het gevoel alsof je de strijd tegen RLS niet kunt winnen en de moeheid alleen maar toeneemt. Geen wonder dus dat 40% tot 60% van de RLS-patiënten weleens een depressieve periode doormaakt. Ook andere stemmingsstoornissen komen bij RLS-patiënten vaak voor, zoals paniekstoornissen, angststoornissen en dysthymie. Dat laatste is een langdurige, milde depressie. Toch is er hoop. Een depressie is behandelbaar en de RLS-klachten kun je proberen te verminderen. In dit artikel vind je hiervoor diverse tips.

De oorzaak aanpakken: RLS effectief behandelen

Om van een depressie of depressieve periode af te komen, is het belangrijk om de RLS effectief te behandelen. Daarom is een eerste stap altijd om een goede zorgverlener in te schakelen die je RLS gaat behandelen. Een behandelplan bestaat minimaal uit:

✔ Het uitsluiten van factoren die RLS veroorzaken. Denk aan het vermijden van alcohol en cafeïne en het verminderen van koolhydraten en geraffineerde suikers.
✔ Het zorgen voor een goede slaaphygiëne
✔ Een controle op het ijzer- en ferritinegehalte, met een mogelijke ijzertherapie als resultaat.
✔ De beoordeling van slaapapneu
✔ Een controle op verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen, en indien nodig het vinden van een vervanger voor deze medicijnen

Depressie behandelen in 3 stappen

De ervaring leert dat je wel manieren kunt vinden om de RLS te verminderen, maar helemaal weg gaat het niet. Daarom is het ook van belang de depressie te behandelen. Het liefste door een zorgverlener die ook kennis heeft van RLS. De kans bestaat dat een zorgverlener zonder kennis van RLS medicijnen voorschrijft die de RLS kunnen verergeren. Het behandelen van een depressie bestaat uit drie delen: 1) het creëren van een gezonde levensstijl, 2) psychotherapie en 3) farmacotherapie (behandelen van depressie met medicijnen).

1. Een gezonde levensstijl

Lichaam en geest staan in verbinding met elkaar. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een goede mentale gezondheid. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet.

2. Psychotherapie

Een luisterend oor biedt ook hulp. Of dat nu een psychiater, psycholoog, maatschappelijk werker of gewoon een goede vriend, kennis of familielid is. Een depressie kan ervoor zorgen dat je je gaat isoleren. En dan is het juist belangrijk dat je jouw ervaring met iemand anders deelt.

3. Medicijnen

Aanvullend op het verbeteren van je levensstijl en het delen van je ervaringen, kun je medicijnen overwegen. Hierbij probeer je de depressie te behandelen met het juiste medicijn. Dit luistert nauw, aangezien de meeste antidepressiva RLS kunnen verergeren. Vooral de antidepressiva die: 1) het serotoninegehalte (gelukshormoon) verhogen, 2) histaminereceptoren blokkeren of 3) dopamine blokkeren. Het is van belang dat je arts/zorgverlener hiervan op de hoogte is. Een goed antidepressivum om mee te starten, is, bupropion (merknaam Wellbutrin). Dit medicijn verergert de RLS-klachten niet.

Bron:
B. Koo, Bryan. (2018, 17 oktober). Depression and RLS. Geraadpleegd op 17 januari 2022, van https://rlsfoundation.blogspot.com/2018/10/depression-and-rls.html

Lid worden?

Ben je nog geen lid van onze stichting? Al voor € 25,- per jaar ben je lid en ondersteun je ons, zodat wij dit soort artikelen kunnen blijven delen. Als lid van de stichting ontvang je ook 3 tot 4 keer per jaar ons eigen tijdschrift, de Nachtwacht. Je kunt je hier inschrijven.