IJzergebrek in de hersenen wordt gezien als een van de mogelijke oorzaken van RLS. Hoe een ijzertekort in relatie staat tot RLS en of de toediening van ijzer de ernst van RLS kan verminderen, lees je in dit artikel. Ook hebben we in dit artikel de ervaring van een RLS-patiënt opgenomen.
Hersenonderzoek bij RLS patiënten
Onderzoek bij RLS patiënten heeft aangetoond dat een gebrek aan ijzer in de hersenen ontstaat. Bij hersenonderzoek van overleden RLS patiënten werd een laag ijzergehalte gevonden. Deze bevindingen ondersteunen de hypothese dat ijzergebrek een mogelijke oorzaak is van RLS. Toch kunnen we dat niet zeker zeggen. Hoe een ijzertekort tot RLS kan leiden, is namelijk niet bekend. Wel zijn er RLS patiënten die positieve ervaringen hebben met de toediening van ijzer.
Een ijzergebrek meten
Het serum ijzer en transferrine geven het ijzergehalte in het lichaam niet accuraat weer. Daarom wordt het ijzergebrek ook wel gemeten via de ferritine waarden. Ferritine is namelijk een eiwit dat ijzer opslaat. Als de hoeveelheid ferritine lager dan 75mcg/ml is, kan dit duiden op een ijzertekort. Bij veel patiënten met secundaire RLS zijn deze waarden te laag. Een verband tussen het ferritine gehalte en de ernst van de RLS is wel aangetoond. Een laag ijzergehalte in het centraal zenuwstelsel zou tot RLS kunnen leiden.
De ervaring van een RLS patiënt met IJzer Bisglycinaat
Eén van de ervaringsdeskundigen van onze stichting heeft zelf ervaring met de toediening van IJzer Bisglycinaat. Dit is haar verhaal:
“Jaren kampte ik met zeer matige ijzer en ferritine waardes in mijn bloed. Voor een patiënt met heftige RLS een situatie die veel aandacht vraagt natuurlijk! Zowel van de huisarts als van mijn specialisten kreeg ik iedere keer weer Ferrofumaraat voorgeschreven, in de medische wereld is dit duidelijk het eerste keus medicijn bij bloedarmoede en je krijgt het alleen op recept bij de apotheek.
Mijn ijzerwaardes bleven bij aanhoudend slikken redelijk op peil, maar mijn ferritine waardes wilde maar niet voldoende omhoog kruipen. Bovendien hadden deze ijzerpillen het vervelende effect dat ik voortdurend last had van verstoppingen (een bekende bijwerking). Een poos probeerde ik er nog alle supplementen, zoals Vitamine C, A, B, D, bij te slikken, omdat dit zou helpen het ijzer beter in het lichaam te laten opnemen. Maar helaas. Vreemd en niet te verklaren vonden ook mijn behandelaren.
Tot ik een artikel onder ogen kreeg waarin het volgende werd verkondigd:
“Suppletie vindt bij voorkeur plaats met ijzerbisglycinaat, omdat deze verbinding een hoge biologische beschikbaarheid heeft en mild is voor maag en darmen.”
Op internet zocht ik verder en vond veel meer aanwijzingen dat dit ijzerpreparaat beter wordt opgenomen door het lichaam.
Ik heb de Ferrofumaraat meteen laten staan, stukken beter voor mijn darmen, en heb IJzer Bisglycinaat 20 gr bij een “vitamine-winkel” gekocht. Je kunt het gewoon zonder recept kopen. Het is gelukkig niet heel prijzig, voor minder dan € 10,- heb je een voorraad voor 2-3 maanden.
Toen ik na enkele weken slikken weer mijn bloed liet prikken, was mijn ferritine waarde hoger dan ooit tevoren en is sindsdien nooit meer een probleem.”
Heb jij hier ook ervaring mee?
Heb jij ook ervaring met het toedienen extra ijzer? En heeft dit geleid tot minder RLS klachten? Laat het ons weten via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl.
Ben je nog geen lid van onze stichting? Al voor € 25,- per jaar ondersteun je onze stichting en ontvang je 3 to 4 keer per jaar De Nachtwacht, ons tijdschrift over RLS. Je kunt je hier inschrijven.