Het is ons allen bekend dat behandelingen bij RLS lang niet altijd effectief zijn. Augmentatie kan optreden of de medicijnen kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Daarom experimenteren sommige RLS-patiënten ook wel met cannabis. In dit artikel lees je het verhaal van een 69-jarige vrouw, die besloot om cannabis tegen RLS te proberen.
“Ik had als kind al RLS, maar in die tijd werd de diagnose nooit gesteld. Achteraf weet ik dat meer familieleden RLS hadden, maar er werd niet over gepraat. Pas in mijn periode van de overgang werden de klachten zodanig erg, dat ik dokters en specialisten op ben gaan zoeken. Het was verwarrend omdat ik niet alleen last had in mijn benen, maar ook in mijn romp. En ik had de klachten niet alleen in de avond, maar inmiddels 24/7. Kort en goed, heel veel dokters/specialisten gezien en na ongeveer 10 jaar werd de diagnose RLS gesteld en kreeg ik medicijnen. Eerst Inhibin en daarna het hele, ons bekende spectrum geslikt. De dopamine agonisten, ook de pleisters geplakt, tot augmentatie intrad, daarna de anti-epileptica en de opiaten. Sommige middelen hielpen wel een beetje, maar ik sliep veel te weinig en raakte uitgeput.
Inmiddels was ik natuurlijk zelf online op zoek gegaan naar alternatieven en kwam tegen dat sommige RLS patiënten baat hadden bij cannabis. Roken was te heftig voor mij en ik heb toen gevonden dat je het ook tot cannabisolie of met water en melk kan bereiden. Dat werkte voor mij, het voelde als een overwinning dat ik weer wat beter kon slapen en tot op de dag van vandaag gebruik ik dat om te kunnen inslapen. Ik heb niet eens veel nodig, gemiddeld 2 gram voor 10 dagen. Een lage dosering Pregabaline erbij zorgt ervoor dat ik net wat langer doorslaap. Heerlijk!
Natuurlijk gebruik ik de cannabis niet overdag, dan kan ik niet meer functioneren. Mijn klachten overdag heb ik leren accepteren en ik heb geleerd er mee om te gaan.”
Hoe cannabis te gebruiken?
Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat wel/niet aantoont of cannabis effectief is tegen RLS. Toch kunnen sommigen er wel baat bij hebben, zoals de mevrouw uit het verhaal hierboven.
Cannabis is in grotere plaatsen natuurlijk te koop bij de koffieshop, maar je kunt het ook online krijgen. Medicinale cannabis kun je ook bij de apotheek kopen, maar dan heb je wel een recept van de huisarts nodig (https://www.apotheek.nl/medicijnen/cannabis).
Cannabis is te koop als “droog materiaal” of verwerkt in olie. Verwerkt in etenswaren als cake is risicovol, je weet nooit wat en hoeveel er precies in verwerkt is.
CBD olie is vrij verkrijgbaar en is niet hallucinerend. CBD, één van de werkzame stofjes in cannabis, kan een rustgevende werking hebben, sommige RLS patiënten hebben er baat bij.
Olie waarin ook THC (de hallucinerende stof) is ook online verkrijgbaar maar de medicinale kwaliteit wordt ook op recept geleverd door de Transvaalapotheek in Den Haag.
Wanneer je cannabis rookt, werkt het vrijwel direct. Maar wil je cannabisolie gaan gebruiken als slaapmiddel, neem het dan vroeger in de avond, ca twee uur voordat je wilt gaan slapen, zodat het is ingewerkt als je wil inslapen.
Deel ervaringen
Hebben jullie ervaringen met het gebruik van cannabis tegen RLS? Deel dit met ons via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl. Ben je nog geen lid van onze stichting? Al voor € 25,- per jaar ondersteun je onze stichting en ontvang je 3 to 4 keer per jaar De Nachtwacht, ons tijdschrift over RLS. Je kunt je hier inschrijven.