Onlangs hebben we op Facebook aan onze volgers gevraagd naar onderwerpen waar zij meer over willen weten. Wat blijkt is dat augmentatie een onderwerp is dat bij jullie leeft. Daarom gaan we in dit artikel in op augmentatie bij dopamine-agonisten.

Wat is augmentatie?

RLS wordt veelal behandeld met dopaminerge middelen. Deze middelen vervangen dopamine of voorkomen het verlies daarvan. In eerste instantie lijken deze geneesmiddelen veel effect te hebben. Op den duur worden de geneesmiddelen minder effectief en kunnen de symptomen zonder aanwijsbare reden ineens erger worden. We spreken dan van augmentatie.

Een specialist legde het in Jip en Janneke taal zo uit: “Op je zenuwuiteinden zit een sleutelgat en de medicijnen hebben de sleutel om de ingang te openen en zo hun werk te doen. Maar op den duur gaan die sleutelgaten dichtzitten en werkt het medicijn niet meer. Je moet dan even stoppen om de sleutelgaten weer schoon te maken. Bij volwassenen kan dat een paar maanden duren, maar bij baby’s bijvoorbeeld is een dag genoeg.

Wanneer treedt augmentatie op?

Het antwoord op deze vraag is lastig te geven. Meestal treedt augmentatie op na lang gebruik van een dopamine-agonist, waarbij de dosering al meerdere keren is verhoogd. Er zijn bij ons geen onderzoeken bekend waarbij de periode en dosering specifieker dan dit worden aangegeven.

Hoe kom ik tot de diagnose augmentatie?

Heb je een vermoeden van augmentatie, maar weet je dat niet zeker? In het nuttige boekje Leven met het Restless Legs Syndroom van Jaarsma & Rijsman wordt een duidelijk overzicht gegeven van de basale criteria om tot de diagnose augmentatie te komen. De criteria zijn door de internationale RLS-groep opgesteld tijdens een congres in 2007. De criteria zijn:

A:
• Een toename van de RLS-symptomen gedurende 5 van de 7 dagen voorafgaand aan de diagnose
• De toename van de ernst van de RLS-klachten is niet het gevolg van andere factoren, zoals verandering van de medische status (nieuw optredend ijzertekort of bloedarmoede) of medicijnen die RLS kunnen verergeren
• Er moet aanvankelijk – nadat met de medicatie is begonnen – verbetering van de RLS-klachten zijn opgetreden

B: Aanhoudend (hoewel niet direct) paradoxale reactie op de behandeling

C: Een vroeger begin van de symptomen
• Minstens 4 uur eerder op de dag; of
• Vroeger begin (2-4 uur) van de volgende facetten:
– Latente rust;
– Andere ledematen;
– Grotere intensiteit van de symptomen (of PLMS/PLMW);
– Korter effect van het medicijn.

De diagnose kan gesteld worden als aan A+B, A+C of A+B+C wordt voldaan. Ga voor de diagnose altijd in gesprek met jouw arts.

Wat kan ik tegen augmentatie doen?

Een mogelijke oplossing is de Drug Holiday. Hierbij stop je voor enige tijd met het gebruik van de dopamine-agonisten. Een Drug Holiday kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. In de Nachtwacht nummer 1 van dit jaar verscheen een uitgebreid artikel van de heer Cees Jongenelen, die al 5 Drug Holidays achter de rug heeft. Omdat de behoefte aan meer informatie over Drug Holidays groot is, verschijnt hierover een Nachtwacht Special. Deze ontvang je als je lid bent van onze Stichting RLS. Ben je nog geen lid? Al voor € 25,- per jaar ondersteun je onze stichting en ontvang je 3 to 4 keer per jaar De Nachtwacht. Je kunt je hier inschrijven.