Ontspanning betekent voor velen een moment van ultieme rust. Of dit nu vakantie is of simpelweg ontspannende uitstapjes, zoals een concert of bioscoopbezoek. Het zijn momenten waarop mensen zich over niets druk hoeven te maken, behalve misschien of het ligbed wel zacht genoeg is om op te zonnen en welk drankje ze moeten bestellen. Maar voor diegene met RLS is ontspanning een geheel ander verhaal. Het zijn juist de momenten waarop er niets hoeft, moet of gebeurt, dat RLS opspeelt.

In beweging blijven is dan voor veel RLS patiënten noodzakelijk. Maar hoe moet dat wanneer de klachten opspelen in bijvoorbeeld het vliegtuig, de bioscoop of een andere plek waar het ‘verplicht’ stilzitten is?

Verminder gevoelens van stress

Hoewel RLS niet wordt veroorzaakt door stress kan het bijdragen aan de symptomen en deze verergeren. Vakantie alleen is voor sommigen al genoeg reden voor stress. Het organiseren, inpakken en voornamelijk de reis zelf. Laat staan dat hier RLS bij komt kijken. Luister daarom allereerst goed naar jezelf en verminder gevoelens van stress daar waar mogelijk. De gebruikelijke aanpak van lichamelijke activiteit is dan misschien niet mogelijk, er zijn ook tal van mentale activiteiten die stress kunnen verminderen:

1. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen of mindfullness. Schiet je in de stress bij alleen al het idee dat er weinig tot geen mogelijkheden zijn om te bewegen? Dan zijn ademhalingsoefeningen een geschikte oplossing. Een simpele methode waarbij het enkel draait om lang en diep ademhalen.

2. Transcendente meditatie.

Transcendente Meditatie (TM) is een techniek waarbij je 20 minuten met je ogen dicht zit en een mantra herhaalt. Op de juiste manier uitgevoerd, ontstaat een verschuiving van bewustzijn naar een wakende, maar diep rustgevende staat.

3. Brainteasers

Houd jezelf bezig met activiteiten die de hersenen stimuleren. Het is niet alleen een vorm van afleiding, het is een uitstekende stressverlichter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan puzzels, schrijven of lezen.

Voeding

Niet alleen draagt gezondere voeding bij aan een betere gezondheid, bepaalde voedingsstoffen hebben een positieve invloed op de vermindering van RLS-klachten. Soms komt de behandelend arts bijvoorbeeld tot de conclusie dat iemand een ijzertekort of vitaminetekort heeft. In dat geval is het goed om voeding als rundvlees, gevogelte, vis, bonen of fruit te eten. In deze blog lees je meer over de invloed van voeding op RLS.

Communicatie

Is er een situatie waarbij er geen enkele mogelijkheid is tot bewegen? Of dit simpelweg door de maatschappij wordt beschouwd als ‘raar’ of ‘onaanvaardbaar’? Dan is communicatie een cruciale factor. Zo worden lastige situaties voorkomen middels goede communicatie. Een gebrek aan kennis is immers een groot probleem bij RLS. Stel bijvoorbeeld de stewardess op de hoogte van jouw klachten en zeg dat je daarom regelmatig door het gangpad zult lopen. Met goede en open communicatie creëer je begrip én draag je bij aan een vergroting van kennis van deze aandoening.

Wil je meer weten over reizen en rusten met RLS? Mail of bel ons dan via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl of 0900- 7574636 (werkdagen 19:00-20:00). Extra belkosten: 1 cent per minuut.

Ben je nog geen lid van de Stichting, maar wil je wel op de hoogte blijven via onze artikelen en andere activiteiten? Ondersteun ons dan en word hier lid!