Of je nu jong, oud, man of vrouw bent: iedereen kan last krijgen van RLS. Toch zijn er bepaalde groepen die een verhoogd risico lopen om RLS-klachten te krijgen. In dit artikel leggen we uit welke groepen dat zijn en waarom het risico dan juist groter is.

Familiegeschiedenis

RLS ontwikkelt zich in 2 vormen: als primaire of secundaire aandoening. Waar bij de secundaire vorm een onderliggend gezondheidsprobleem de oorzaak kan zijn, is de primaire vorm erfelijk. Deze primaire vorm houdt mogelijk verband met de dopaminehuishouding en ijzerstofwisseling. Als je familieleden hebt met RLS-klachten, is de kans automatisch ook (3 tot 6 keer!) groter dat je RLS erft.

Leven op grote hoogte (bergen)

Er zijn nog weinig studies naar gedaan, maar op kleine schaal is al aangetoond dat het leven op grote hoogte, zoals in de bergen, een negatieve invloed kan hebben op de RLS-klachten. Dat komt door het lage zuurstofgehalte (hypoxie) in de bergen. Het verblijf in hoog gelegen gebieden kan daarnaast leiden tot misselijkheid, slapeloosheid en ademhalingsstoornissen.

Mensen met een zittende levensstijl

Onderzoekers denken dat een verstoorde dopaminehuishouding een oorzaak is van RLS. Dopamine is een belangrijke stof. Deze neurotransmitter wordt in de zenuwen aangemaakt en is van belang bij de overdracht van signalen tussen zenuwcellen. Dopamine is daarnaast net als endorfine een soort ‘geluksstof’. Door regelmatig te bewegen komt er meer endorfine vrij en voer je de dopaminehuishouding in je lichaam op een natuurlijke wijze op. Mensen met een zittende leefstijl hebben daarmee een verhoogd risico op het ervaren van RLS-klachten.

Mensen die veel cafeïne of alcohol drinken of roken

Mensen die roken of cafeïne of alcohol drinken zitten in een soort vicieuze cirkel. Enerzijds kan het RLS-klachten veroorzaken, anderzijds kan het deze ook verergeren. Cafeïne en alcohol verminderen de opname van magnesium. Je spieren en zenuwen hebben deze stof juist nodig. Een tekort kan leiden tot pijnlijke spieren, tintelingen en kramp.

Een veelvoorkomende klacht van RLS-patiënten is dat zij slecht kunnen slapen. Een verstoorde nachtrust zorgt voor veel problemen, zoals een slechte concentratie gedurende de dag. Rokers of mensen die cafeïne of alcohol drinken kunnen hun slaapproblemen, die ze door RLS al ervaren, ook nog verergeren. Daarom is het stoppen met roken en het stoppen met alcohol en cafeïne houdende dranken een leefregel voor RLS-patiënten. Lees hier meer over de invloed van voeding.

Vrouwen en ouderen

Uit onderzoek blijkt dat RLS anderhalf tot twee keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Hoewel het op iedere leeftijd kan optreden, worden de klachten in de meeste gevallen erger na het 50e levensjaar. De hogere prevalentie bij vrouwen wordt met name veroorzaakt door RLS tijdens de zwangerschap.

Ben jij al lid van de Stichting RLS?

De Stichting RLS streeft ernaar door middel van organisatie van congressen en bijeenkomsten en het verzorgen van publicaties en voorlichtingsmaterialen, patiënten en hun artsen te informeren over diagnose en behandeling van deze ziekte. Hier hebben we ook jouw hulp bij nodig. Voor € 25,- per jaar steun je ons al! Schrijf je hier in en word lid.