Als RLS patiënt kan het een enorm probleem zijn om goed in slaap te komen. Tijdens het rusten zijn de klachten erger dan wanneer je in beweging bent. Slaapproblemen zijn erg vervelend, zeker als dit invloed heeft op relatie, werk, en algehele gemoedstoestand. In deze blog delen we tips voor de gehele dag om te zorgen dat je s ‘avonds beter in slaap komt.

Tips voor de ochtend

Er begint een nieuwe dag: rond welke tijd sta je op? Veel RLS patiënten melden dat zij in de periode van 4.00 tot 9.00 uur het beste slapen. Wanneer dit voor jou ook het geval is, kan het goed helpen om het slaappatroon hierop aan te passen en dus ook pas later op te staan.

Ben je van plan om vandaag te gaan sporten of moet je vandaag iets doen waarvan je weet dat dit de RLS klachten verergert? Dan kun je dit het beste gelijk in de ochtend plannen.

Een middagdutje, kan dat?

Helaas zijn deze tips voor de ochtend voor veel mensen doordeweeks niet uitvoerbaar. Er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Eén geruststelling: als je een nacht slecht hebt geslapen, wordt de slaapkwaliteit van de volgende nacht wel beter. Je slaapt dan dieper en herstelt sneller.

Een middagdutje, kan dat? Het antwoord is dat uitslapen en middagdutjes op de korte termijn misschien prettig zijn, maar op de lange termijn zorgen voor slaapproblemen. Een groot misverstand is namelijk dat je verloren slaap kunt inhalen. Een middagdutje of een dutje ’s avonds op de bank voor de televisie zorgt ervoor dat je ’s nachts slechter in slaap komt. Dat wil je juist voorkomen, anders herhalen de slaapproblemen zich weer.

De avond: stress vermijden en voorzieningen in de slaapkamer

In de avond is het belangrijk om stress en drukte te vermijden. Een activiteit waar je concentratie voor nodig hebt, is ideaal om in de avond uit te voeren. Dit kan het lezen van een boek of het spelen van een spelletje zijn. Het kan ook helpen om een warm bad of een warme douche te nemen. Het is in ieder geval verstandig om niet teveel te eten voor het slapen gaan. Daarnaast is het goed om na te gaan met welke temperaturen je het beste slaapt. Misschien zorgt een koude slaapkamer voor betere slaap of slaap je juist beter met een warme kruik in bed. Beter om te vermijden: slaapmedicatie. Dit kan klachten juist verergeren.

Stichting RLS: voor hulp en advies

Goede nachtrust blijft een moeilijk onderdeel voor RLS patiënten. Heb je een partner met RLS en wil je graag weten wat je voor je partner kunt betekenen? Lees dan deze blog. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om contact op te nemen met een ervaringsdeskundige. Dit kan op werkdagen tussen 19.00 en 20.00 uur via 0900-7574636 (extra kosten: 1 cent per minuut) of via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl.

Nog meer tips!

Eerder plaatsten we al een brochure op onze website over slaaphygiëne. Hierin vind je nog veel meer tips terug voor een gezonde slaap.

Ben jij al lid van de Stichting RLS?

De Stichting RLS streeft ernaar door middel van organisatie van congressen en bijeenkomsten en het verzorgen van publicaties en voorlichtingsmaterialen, patiënten en hun artsen te informeren over diagnose en behandeling van deze ziekte. Hier hebben we ook jouw hulp bij nodig. Voor € 25,- per jaar steun je ons al! Schrijf je hier in en word lid.