Heeft je partner last van RLS? Het is een vervelende ziekte die naast jouw partner ook jezelf belemmert. Doordat je partner slecht stil kan liggen en soms in de nacht schokt met benen en/of armen, wordt jouw nachtrust er niet beter op. Graag deelt de Stichting RLS een aantal tips voor het verbeteren van de nachtrust van jou en jouw partner.

Een vast dag- en nachtritme

Regelmaat is belangrijk. Voor jou, maar ook zeker voor je partner. Door een vast dag- en nachtritme aan te houden went het lichaam eraan dat er op bepaalde tijden bepaalde activiteiten gebeuren. Door samen met je partner een vast ritme te hebben, verbeter je de nachtrust. Dit hoeft niet te betekenen dat je tegelijk naar bed gaat of dat je de hele nacht in hetzelfde bed slaapt. Probeer er samen achter te komen welke ritmes en regelingen het beste werken.

Voorzieningen in de slaapkamer

Wanneer je partner RLS heeft, kan het vervelend zijn om onder één deken te slapen. Ook het slapen op één matras zorgt ervoor dat je de bewegingen van je partner beter voelt. Terwijl je er tijdens de nachtrust juist zo weinig mogelijk last van wilt hebben! Het is dus goed om na te gaan welke veranderingen ervoor zorgen dat je beter slaapt. Twee dekbedden, twee matrassen of misschien zelfs de mogelijkheid om de bedden uit elkaar te schuiven zorgen ervoor dat je s ’nachts zo min mogelijk ongemakken ervaart van de schokkende bewegingen van je partner.

Zorg voor ontspanning!

Veel mensen met RLS geven aan dat zij beter slapen als zij geen stress hebben voor het slapen. Het kan dus helpen om samen met je partner een ontspannende activiteit te gaan doen. Ga samen na wat ervoor zorgt dat er geen stress is voor het slapen. Een spel spelen, lezen of andere activiteiten kunnen je hierbij helpen. We schreven eerder ook een blog met tips over het verminderen van stress, met daarin opties voor diverse ontspannende activiteiten. Lees vooral deze blog en bekijk of je deze activiteiten samen met je partner kunt doen!

Een partner met RLS: communicatie blijft belangrijk


Goed blijven communiceren over problemen in de nachtrust blijft belangrijk. Wanneer je nog geen goede avondroutine hebt ontwikkeld, is het goed om in periodes samen met je partner uit te proberen of bepaalde activiteiten helpen. Daarnaast is het op werkdagen mogelijk om contact op te nemen met een ervaringsdeskundige. Dit kan tussen 19.00 en 20.00 uur op het nummer 0900-7574636 (extra kosten: 1 cent per minuut) of via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl.

Wil je graag meer informatie over RLS? Op onze website vind je antwoord op vele vragen en verschillende blogs. Daarnaast is het mogelijk om de brochure ‘informatie voor partners’ te downloaden. Heeft jouw partner RLS en wil je een steentje bijdragen aan onderzoek voor RLS? Word dan lid! Schrijf je hier in.