Op het internet is extreem veel gezondheidsinformatie te vinden. Van persoonlijke blogs en online tijdschriften tot overheidswebsites en meer. (Onjuist) advies over je gezondheid is slechts een klik verwijderd. Veel van deze gezondheidsinformatie kan nuttig zijn, vooral als je een aandoening zoals het rusteloze benen syndroom hebt. De symptomen zijn niet altijd gemakkelijk aan anderen uit te leggen en het kan daardoor erg lang duren voordat een diagnose wordt gesteld. Ook komt verwarring met andere ziektes vaak voor.

Als je online gezondheidsinformatie zoekt, is het belangrijk om te weten wie de auteurs zijn en waar ze hun informatie vandaan halen. Dit zorgt ervoor dat je betrouwbare en dus goede informatie krijgt. Vraag daarnaast ook je arts om advies met betrekking tot het vinden van betrouwbare gezondheidsinformatie.

Waarom een kritisch houding bij informatiebronnen belangrijk is

Het is fijn dat er zoveel informatie online beschikbaar is, dit levert immers veel kennis op. Iedereen kan echter informatie op het internet zetten. Dus ook door personen zonder enige kennis van RLS of zelfs zonder enige medische kennis. Het is normaal dat mensen willen delen wat voor hen heeft gewerkt. Maar het is belangrijk om te onthouden dat iedere lichaams- en gezondheidsgeschiedenis anders is. Wat voor de een werkt, werkt niet automatisch voor de ander.

Tips voor het vinden van betrouwbare informatie

  • De naam van de auteur moet gemakkelijk te vinden zijn. Onderzoek dus of je informatie over de auteur kunt vinden. Zijn ze een zorgverlener? Hebben ze ervaring op dit gebied? Als dat het geval is, is de informatie waarschijnlijk te vertrouwen. Check toch voor de zekerheid onderstaande punten. Autoriteit alleen is vaak niet voldoende.
  • Controleer of het artikel bronnen vermeldt. Waar heeft de auteur zijn of haar informatie vandaan? De bronnen moeten tevens afkomstig zijn van betrouwbare websites of organisaties.
  • Vraag jezelf af of het artikel iets probeert te verkopen. Verkoopt de auteur je een product? Als dit het geval is, houd er rekening mee dat er een grote kans is dat de informatie niet op wetenschap is gebaseerd.
  • De informatie moet afkomstig zijn van gezondheidsonderzoek dat door veel experts is uitgevoerd. Onderzoek is immers hoe zorgprofessionals leren over bepaalde gezondheidsonderwerpen.
  • Alleen omdat de website of organisatie geloofwaardig klinkt, wil nog niet zeggen dat dit zo is. Veel organisaties dragen namen die alleen betrouwbaar lijken. Baseer dus niet je oordeel op de naam alleen.
  • Vraag je arts om advies als je onzeker bent over de betrouwbaarheid van de bron. Neem bijvoorbeeld een gedrukt exemplaar mee of laat het op je telefoon zien bij een volgende afspraak.

Waar je naar kunt kijken

Het enige Nederlandse naslagwerk over RLS werd geschreven door dr. Roselyne Rijsman en Joke Jaarsma (bestuurslid stichting restless legs). “Leven met het Restless Legs Syndroom”, uitgegeven door Bohn Stafleu Van Lognum. Meer betrouwbare informatie over RLS is geschreven in het Engels. Zo hebben wij diverse betrouwbare publicaties voor je geselecteerd. Voor meer vragen kun je ook altijd bellen met een ervaringsdeskundige van de stichting via 0900- 7574636 (werkdagen 19:00-20:00) (extra kosten: 1 cent per minuut).

Adapted from “Finding Credible Health Information”, by Editorial Team, 2020 (https://restlesslegssyndrome.sleep-disorders.net/living/credible-health-information/?fbclid=IwAR3voFzyl0DjxQmcjGH5ZCLYZa8–2nHP0tR9KwPiioTh85v-u0VKKt4luc). Copyright [2020] by Health Union LLC. Adapted with permission.