Er gebeurt momenteel vanalles om ons heen. Door de coronacrisis en de beperkingen van de afgelopen periode is het niet gek dat mensen stress ervaren of angstig zijn. Daarnaast is er een altijd aanwezige stressfactor bij mensen die leven met het rusteloze benen syndroom (RLS). Hoewel RLS niet wordt veroorzaakt door stress, kan het bijdragen aan de symptomen en deze symptomen verergeren.

Als je merkt dat je overweldigd raakt door stress en angst, door COVID-19 of door het omgaan met RLS, is het belangrijk om die stress te gaan verminderen. Het is namelijk een vicieuze cirkel: stress kan RLS verergeren, wat op zijn beurt weer kan leiden tot meer stress.

Met lichte tot matige lichaamsbeweging en mentale oefeningen kun je RLS-symptomen verminderen. In de blog vind je enkele ideeën om jouw lichaam en geest actief te houden en tegelijkertijd met stress om te gaan.

Lichamelijke activiteit

Lichaamsbeweging draagt bij aan gezondheid en welzijn. Vrijwel elke vorm van lichaamsbeweging kan werken als een stressverlichter, mits de vorm van lichaamsbeweging niet te zwaar is. Ideeën zijn:

  • Yoga, stretching, ademhalingsoefeningen of mindfullness. Merk je ook dat je snel en kort ademhaalt als je stress hebt? Dan zijn deze activiteiten iets voor jou. Bij yoga bijvoorbeeld haal je lang en diep adem, waardoor je kalmte en rust ervaart. Stress, angst, chronische pijn of soms zelfs depressie wordt door deze oefeningen verminderd. Daarnaast vergroot yoga de spierkracht en lichaamsflexibiliteit.
  • Hardlopen, tennis, golf of wandelen. Fysieke training heeft diverse mentale voordelen. Zo verlaag je stresshormonen, cortisol en adrenaline. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Dit hormoon zorgt voor een beter humeur en een ontspannen gevoel, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Mentale activiteit

Elke activiteit die de hersenen stimuleert, kan eveneens werken als stressverlichter. Daag jezelf uit om woordpuzzels te maken, te lezen, te breien of te schrijven. Eén van de volgende tips kan ook helpen:

  • Transcendente meditatie. Transcendente Meditatie (TM) is een techniek waarbij je 20 minuten met je ogen dicht zit en een mantra herhaalt die specifiek voor jou is. Als het goed wordt gedaan, ervaren mensen een verschuiving van bewustzijn naar een wakende maar diep rustgevende staat. Studies tonen aan dat regelmatige beoefening van TM een invloed heeft op het functioneren en de aandacht van de hersenen.
  • Overweeg therapie. Gewoon je gedachten en gevoelens opschrijven kan heel nuttig zijn. Het kan ook nuttig en noodzakelijk zijn om met een getrainde counselor of psychotherapeut te praten, die je met specifieke therapieën helpt om te gaan met stress.
  • Maak muziek. Het is bewezen dat muziek een bijzonder gunstige uitwerking heeft op hersenziektes. Zowel in een passieve als actieve vorm.

Omgaan met stress en angst

Naast lichaamsbeweging en het stimuleren van hersenactiviteit, zijn er nog andere tips om stress te verminderen.

  • Ga de natuur in. Studies tonen sterk bewijs tussen blootstelling aan natuurlijke omgevingen en herstel van stress en mentale vermoeidheid. Volgens een artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Advances in Environmental Psychology, kan alleen al het kijken naar de natuur helpen bij het herstellen van cognitieve prestaties die verband houden met stress.
  • Houd een routine aan. We passen ons allemaal aan nieuwe routines aan. Probeer je dag zo goed mogelijk op een bepaald tijdstip te beginnen. Gebruik een whiteboard, dagboek, planner, takenlijst en / of een elektronische agenda om je tijd te plannen en je dag te structureren. Het is ook belangrijk om pauzes in te bouwen om jezelf rust te geven.
  • Ken de feiten. Als je het risico voor jezelf en de mensen om wie je geeft begrijpt, kan de COVID-19-uitbraak minder stressvol worden. Help de verspreiding van geruchten en verkeerde informatie te stoppen door naar geloofwaardige nieuws- en informatiebronnen te gaan, zoals websites van de Rijksoverheid en de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Neem een pauze van het nieuws. Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te blijven, kan het overweldigend zijn om constant het nieuws in de gaten te houden. Stel vaste tijden in waarop je niet hoeft te kijken, lezen of luisteren naar nieuwsverhalen, inclusief sociale media. Er zijn apps beschikbaar die bijhouden hoeveel tijd op sociale media wordt doorgebracht en waarmee je dagelijkse limieten kunt instellen.
  • Maak contact met anderen. Neem de tijd om met mensen te praten over je zorgen en hoe je je voelt.

Meer informatie?

Heb je behoefte om iemand te spreken over RLS? Neem dan contact op met een ervaringsdeskundige van de stichting via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl of 0900- 7574636 (werkdagen 19:00-20:00) (extra kosten: 1 cent per minuut).

Adapted from “REDUCING STRESS DURING ANXIOUS TIMES” (https://rlsfoundation.blogspot.com/2020/08/reducing-stress-during-anxious-times.html). Copyright [2020] by Restless Legs Syndrome foundation blog. Adapted with permission.