Voel je je wat neerslachtig? En is dit nog net wat erger in de maand januari? Dan ben je niet alleen. 18 januari is namelijk bestempeld als ‘blauwe maandag’. Een datum die bekend staat als de meest deprimerende dag in het jaar. En juist voor diegene die al kampen met een aandoening zoals RLS in corona tijden, kan het extra zwaar zijn.

De origine van blauwe maandag

Hoewel er geen échte wetenschappelijke fundering is, is blauwe maandag nog steeds een fenomeen. Het idee is afkomstig van Cliff Arnall. Hij beweerde in 2015 een wetenschappelijk verantwoorde formule te hebben gevonden voor blauwe maandag. Hiermee doelde hij erop dat 18 januari dé datum is waarop het gros van de mensen zich het meest neerslachtig of treurig voelt. Hier droeg hij verschillende argumenten voor aan. Zo zou het concept steunen op dat goede voornemens zijn mislukt, de vakanties ver weg zijn en de dagen nog veelal donker. Daarbij voegt hij eraan toe dat de maandag voor het merendeel van de mensen de minst plezierige werkdag is. Of je er nu in gelooft of niet, het kan helpen om te bedenken dat je niet de enige bent die het zwaarder heeft op 18 januari.

Waarom is het blauwe maandag?

De term blauwe maandag is afkomstig van het Engelse gezegde ‘feeling blue’. Een manier om uit te drukken dat men zich neerslachtig, somber of treurig voelt. Juist de kleur blauw heeft in de Engelse taal een relatie met treurigheid. Zo was dit in het verleden in de scheepvaart de kleur van rouw. Het concept heeft dus geen relatie met het Nederlandse gezegde ‘op een blauwe maandag’, waarmee wordt gedoeld op een ‘korte tijd’. Ook heeft de kleur blauw in Nederland een hele andere betekenis. Het straalt rust, intelligentie en vertrouwen uit. Het zijn ook veelgebruikte kleuren in de zakenwereld en de politiek.

Blauwe maandag en RLS. Wat te doen?

18 januari kan voor velen een lastige dag zijn, zelfs al zonder lockdown en RLS. Voor personen die dus wel kampen met RLS- klachten kan het extra zwaar zijn. Want wie kampt met RLS, weet dat niet alleen 18 januari een lastige dag is. Daarom een aantal tips om deze week iets dragelijker te maken:

  • Eet gezond en probeer voedsel te vermijden dat RLS triggert. Gezond eten heeft namelijk niet alleen een positieve werking op RLS-klachten, maar ook op de mentale gesteldheid. Niet op de hoogte van welk voedsel RLS-klachten versterkt of juist vermindert? Lees onze blog over de effecten van bepaald voedsel op RLS.
  • Blijf in contact met vrienden, familie of zelfs collega’s. Hoewel persoonlijk contact wordt afgeraden, zijn er vele opties voor videobellen. Ook voor de personen zonder RLS kan deze tijd immers zwaar zijn. Grote kans dat zij net zoveel behoefte hebben aan contact.
  • Net zoals gezond voedsel is het bewezen dat bewegen goed is voor de mentale gezondheid en RLS-Klachten. Zo draagt buiten bewegen bij aan je Vitamine D gehalte en is een wandeling goed te combineren met wat gezelschap op afstand, uiteraard rekening houdend met de geldige Coronaregels op dat moment.

Meer informatie?

Depressie en RLS komen vaak in combinatie voor. Bijvoorbeeld door de slechte nachtrust waar RLS-patiënten last van hebben. Deze week is het een goed moment om hier even bij stil te staan. We schreven eerder al een artikel over RLS en depressie. Het is een downloadbaar pdf-bestand waarin punten van aandacht staan beschreven bij de behandeling van depressie. Download hier het bestand.

Wil je je verhaal kwijt of meer informatie van een ervaringsdeskundige? Mail ons via ervaringsdeskundige@stichting-restless-legs.nl of bel via 0900- 7574636 (werkdagen 19:00-20:00) (extra kosten: 1 cent per minuut) .