RLS (rusteloze benen syndroom) is een neurologische aandoening waar ongeveer 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking last van heeft. Door een chronisch slaapgebrek als gevolg van de klachten kan RLS leiden tot een verminderd geheugen, vermoeidheid en in enkele gevallen zelfs tot angst en depressie.

Verschillende aanpassingen in de levensstijl, zoals regelmatig bewegen en een verminderde cafeïne inname, dragen uiteraard bij aan een betere gezondheid. Maar wist je dat bepaalde voeding zelfs bijdraagt aan vermindering van RLS-klachten? Het nieuwe jaar is begonnen, en wellicht heb je ook goede voornemens voor 2021. Een gezond dieet past daar zeker bij. Eerder plaatsten we een blog over de invloed van voeding op RLS. In deze blog gaan we daar iets verder op in.

Hoe kan ijzer, magnesium, B1 en foliumzuur helpen?

Mogelijk krijgen mensen met RLS niet genoeg binnen van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer. Zo wees een studie uit dat sommige mensen met RLS een tekort aan ijzer in hun hersenen hebben. Daarnaast liet een onderzoek zien dan ijzertherapie de ernst van de klachten mogelijk verbetert. Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar magnesium en RLS, is het bekend dat lage concentraties hiervan andere gezondheidsproblemen kunnen beïnvloeden. Dit kan op zijn beurt weer van invloed zijn op RLS-klachten. Een mogelijke oorzaak van een tekort aan magnesium, is een slecht voedingspatroon en/of levensstijl. Ouderen hebben daarnaast een verhoogd risico: zij nemen deze voedingsstof namelijk minder goed op.

Het innemen van B12 of foliumzuur supplementen kan klachten verminderen of verlichten wanneer je een onderliggend vitamine tekort hebt. Bespreek dit echter altijd met je arts.
Of je nu wel of geen supplementen gebruikt: ijzer, magnesium, foliumzuur en vitamine B12 bevinden zich ook in bepaald voedsel dat gemakkelijk in de supermarkt verkrijgbaar is.

Voedsel met ijzer

Veel verschillende soorten voedsel bevat ijzer, zoals:

 • Bonen
 • Eieren
 • Fruit. Voornamelijk in rozijnen en pruimen.
 • ‘Groene’ groenten. Zoals kool, broccoli en boerenkool
 • Vlees, gevogelte en vis en schaaldieren
 • Ontbijtgranen, pasta en rijst

Ijzer in eten komt voor in 2 vormen: als heemijzer en non-heemijzer. Vlees, gevogelte en vis en schaaldieren bevatten heem-ijzer. Dit wordt beter door je lichaam opgenomen dan non-heemijzer. Non-heemijzer bevindt zich in plantaardig voedsel, zoals spinazie en bonen en wordt dus minder makkelijk opgenomen. Je kunt echter de opname van non-heemijzer verhogen door je maaltijd aan te vullen met vlees of voedsel dat rijk is aan vitamine C. Vitamine C komt onder andere voor in citrusvruchten, aardbeien, paprika’s en kiwi’s.

Voedsel met magnesium

Het verhogen van de hoeveelheid magnesium in je dieet is vrij gemakkelijk. Voedingsmiddelen die magnesium bevatten, zijn onder meer:

 • Groene bladgroenten
 • Granen
 • Fruit, vooral bananen en rozijnen
 • Aardappelen
 • Volkoren
 • Noten en pompoenpitten
 • Zuivelproducten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.

Voedsel rijk aan B12

Daarnaast kan het stimuleren van B12 inname helpen bij RLS-klachten. Wederom komt B12 voor in een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder:

 • Verrijkte granen
 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Vlees, gevogelte en zeevruchten. Zoals mosselen, forel, zalm, schelvis en tonijn

Foliumzuur aan jouw dieet toevoegen

Van de 8 bekende B-vitamines die belangrijk zijn voor het lichaam, is foliumzuur een cruciale voedingsstof. Onder andere de volgende voedingsmiddelen bevatten foliumzuur:

 • Sinaasappels
 • Bonen en erwten
 • Avocado’s
 • Spinazie
 • Asperges
 • Verrijkte graanproducten. Zoals brood, ontbijtgranen, pasta en rijst

Andere RLS-triggers in het dieet

Het eten van maaltijden die rijk zijn aan beschermende voedingsstoffen draagt bij aan de vermindering van RLS-Klachten. Daarentegen zijn er ook voedingsstoffen die klachten juist verergeren. Deze omvatten:

 • Cafeïne
 • Alcohol
 • Koolhydraten
 • Geraffineerde suikers
 • Voedingsmiddelen met veel natrium

Kortom, een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en volle granen, leidt tot een betere gezondheid en hoogstwaarschijnlijk tot een betere nachtrust. Wil je meer informatie van een ervaringsdeskundige? Mail of bel ons dan via ervaringsdeskundige@­stichting-restless-legs.nl of 0900- 7574636 (werkdagen 19:00-20:00). Extra belkosten: 1 cent per minuut.

Adapted from “Can Certain Foods Help Restless Leg Syndrome?”, by Editorial Team, 2020 (https://restlesslegssyndrome.sleep-disorders.net/living/healthy-foods/?fbclid=IwAR0nluo2plsmN18kwDMvwhuoTHqfnaazP0NV-JXtxI8CTIJLwCiLtyHQsdY). Copyright [2020] by Health Union LLC. Adapted with permission.