De uitbraak van COVID-19 houdt ons al sinds begin dit jaar bezig. Eenzaamheid en problemen met de psychische gezondheid komen sindsdien bij steeds meer mensen voor. Eén van de tips tegen eenzaamheid die vaak wordt gegeven is: rust, adem en reflecteer. Laat dat eerste nu voor veel RLS patiënten lastig zijn. Dit is dan ook de reden dat we vorige week op ons Facebook kanaal bij leden hebben gepolst hoe zij deze periode ervaren. We hebben gevraagd of COVID-19 invloed heeft op RLS klachten en doktersafspraken. In deze blog komen we daar graag op terug en willen we jullie een hart onder de riem steken tijdens deze periode.

Invloed van COVID-19 op RLS klachten

Bewegen wordt voor sommige mensen tijdens COVID-19 bemoeilijkt. Sporten kan momenteel slechts op individueel niveau, enkele uitzonderingen daargelaten. Gezien de hoge bewegingsdrang bij RLS-patiënten, waren we benieuwd hoe deze periode wordt ervaren. We zijn blij om in de Facebookreacties terug te zien dat COVID-19 voor velen geen invloed heeft op de klachten van RLS. Velen geven aan nog steeds regelmatig te fietsen of te wandelen in de buitenlucht. Blijf dat dus vooral doen!

Doktersafspraken tijdens COVID-19

Verder hebben we in Facebookreacties terug zien komen dat (gelukkig) de meeste doktersafspraken gewoon doorgaan, ook al is dit digitaal/telefonisch. We vinden het prettig om te horen dat hier nog weinig/geen problemen mee zijn geweest. De ervaringsdeskundigen van de Stichting zijn weliswaar geen artsen, maar staan je wel graag te woord als je problemen ervaart tijdens COVID-19, met RLS of met eenzaamheid. We zijn op werkdagen tussen 19.00u en 20.00u bereikbaar via 0900- 7574636 (extra: € 0,01 per minuut).

Een hart onder de riem

Uiteraard hopen we dat onze leden gezond blijven tijdens deze crisis. We hopen jullie volgend jaar weer in het echt tijdens een bijeenkomst te kunnen zien. Tot die tijd kunnen we jullie alleen digitaal een hart onder de riem steken. Hieronder dus nog een aantal laatste tips:

• Blijf contact zoeken met mensen, al dan niet met videobellen
• Niet alleen voor RLS-klachten, ook voor de mentale gezondheid is het belangrijk om te bewegen. Probeer iedere dag een stukje te wandelen of te fietsen in de buitenlucht. Het draagt tevens bij aan je vitamine D gehalte: twee vliegen in één klap dus
• Vraag hulp als je je eenzaam voelt of ergens anders mee zit. Dat kan bij eigen vrienden, familie of kennissen, maar dit kan ook bij de Stichting
• Eet gezond en vermijd het nuttigen van comfort food of troost eten.

Meer informatie?

Wil je je hart luchten of meer informatie van een ervaringsdeskundige? Mail ons via ervaringsdeskundige@­stichting-restless-legs.nl of bel via 0900- 7574636.