Het Restless Legs Syndroom (RLS) komt vaak voor bij mensen met apneu. Patiënten met RLS hebben een onweerstaanbare bewegingsdrang, wat vaak leidt tot slaapproblemen. Daarmee rijst de vraag of er een verband is tussen RLS en slaap-apneu. In dit artikel geven wij daar antwoord op.

Wat is slaap-apneu?

Het woord apneu komt uit het Grieks en betekent ademnood. Apneu die tijdens de slaap optreedt, is logischerwijs slaap-apneu. De meeste mensen, in het bijzonder mensen vanaf 50 jaar, stoppen weleens met ademen gedurende de nacht. Dat is normaal en geen reden tot bezorgdheid. In een gezond lichaam kan dat wel vijf keer per uur optreden. Als het stoppen met ademen langer dan 10 seconden duurt, is sprake van slaap-apneu. Soms komt het voor dat iemand veel minder diep ademt dan normaal. Dan spreekt men van slaap-hypopneu.

De meest voorkomende soort apneu is slaap-apneu. De persoon krijgt in de slaap een impuls wakker te worden, omdat hij gestopt is met ademen. Hij/zij wordt dan wakker met een luide snurk, om vervolgens weer in slaap te vallen. Bij milde apneu gebeurt dit enkele malen per nacht. Bij ernstige apneu kan dat wel honderden keren per nacht gebeuren. Daardoor zal deze persoon onvoldoende slaap krijgen en overdag erg vermoeid en slaperig zijn.

Slaap-apneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij RLS zien we juist dat dit bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. Over slapeloosheid in zijn algemeenheid geldt dat er op elke 5 slapeloze mannen 7 slapeloze vrouwen zijn.

Symptomen van slaap-apneu

Voornaamste symptomen van slaap-apneu zijn lang en hard snurken, stoppen met ademen, en vaak wakker worden. Vaak komt slaap-apneu voor bij mensen met overgewicht, maar ook slanke mensen kunnen met deze klachten te maken hebben.

De relatie tussen slaap-apneu en RLS

Een klein aantal studies onderzocht de relatie tussen slaap-apneu en RLS. Het frequent wakker worden nadat de persoon weer begint met ademen gaat vaak samen met beenbewegingen die erg lijken op de periodieke beenbewegingen in de slaap die zo veel RLS patiënten ondervinden. Deze vorm van beenbewegen verschilt echter van de RLS gerelateerde. Als de slaap-apneu behandeld wordt, zijn de beenbewegingen meestal helemaal weg. Maar op grond van de beenbewegingen worden apneu patiënten soms abusievelijk wel als RLS gediagnosticeerd.

Er zijn daarentegen wat incidentele beschrijvingen van verbetering van de RLS symptomen na behandeling van slaap-apneu bij patiënten die beide ziektes hadden. Dat was na behandeling met een zogenaamd CPAP apparaat.
Concluderend kan men zeggen dat het verband tussen slaap-apneu en RLS niet duidelijk is. Er zouden grote studies nodig zijn om hier meer duidelijkheid over te verkrijgen.

Meer informatie?

Neem gerust contact op met een ervaringsdeskundige van de stichting via 0900- 7574636.